Kako čuvati svoj laptop od oštećenja?

Novi laptop dosta košta, pa se zato svi trudimo da postojeći sačuvamo od mogućih oštećenja.  Kako ga dobro održavati?

laptop

1)      Izbegavajte da ga držite na krevetu

Jedna od najčešćih grešaka je držanje uređaja na krevetu. To jeste zgodno, ali nije  prikladno jer sitne čestice iz ćebadi ili prekrivača mogu da blokiraju dovod vazduha i izazovu pregrevanje i oštećenje. Držite ga na krevetu što je manje moguće.

2)      Potrebno je da bude na ravnoj čistoj površini

Najbolje je da bude na ravnoj i čistoj povrišini, jer samo tako možemo da osiguramo nesmetan protok vazduha neophodan za hlađenje. Doduše, nemojte da ga držite na podu, jer znamo da tu ima najviše prašine, koja je najveći ubica prenosivih računara.

3)      Laptop ne sme da stoji pored hrane i pića

Ma koliko da smo oprezni i mislimo da se to nama neće desiti, polivanje laptopa kafom, sokom ili drugim napicima česta je pojava. Dovoljan je trenutak nepažnje. Najbolje je da delujemo preventivno i izbegavamo da držimo tečnost, a i hranu (zbog mrvica i masnoće) u njegovoj blizini.

4)      Nemojte da koristite univerzalne punjače

Univerzalni punjači mogu da se koriste na više uređaja istovremeno. Mogu da oštetete bateriju, i sam uređaj i zato je najbolje da koristimo originalni fabrički punjač, koji smo dobili kad smo kupili laptop.

5)      Redovno servisiranje i čišćenje

I pored sveg opreza, laptop se vremenom prlja i u njemu se nagomilava prašina. Zato je neophodno da ga redovno i blagovremeno nosimo na servis. Samo tako možemo produžiti njegov vrek trajanja. Ipak, vodite računa da odete kod servisera koji je stručan i iskusan.

6)      Oprez prilikom prenošenja i putovanja

Nemar prilikom prenošenja čest je uzrok neželjenih oštećenja. Stoga budite pažljivi gde ga držite i kako ga nosite.

7)      Nemojte ga izlagati naglim promenama temperature

Nagle promene temperature oštećuju uređaj. Nemojte ga držati na otvorenom suncu. Kada ga zimi iznosite ili unosite van, nemojte odmah da ga palite, već sačekajte neko vreme da se prilagodi sobnoj temperaturi.

photo credit: geerlingguy via cc

Comments are closed.