Kako pronaći neispravne (mrtve) linkove na svom sajtu?

Neispravni linkovi su linkovi koji više nisu u funkciji. Kada korisnik klikne na njih, bude preusmeren na grešku 404, 403 i slično, sa porukom  da Stranica nije pronađena. To je sasvim normalno jer je internet je dinamično mesto na kome se stalno stvaraju nove stranice, a nestaju stare.

Međutim, nepostojeći linkovi mogu biti i rezultat tehničkih grešaka na sajtu, generisanja pogrešnih veb adresa, greške u kucanju i slično.

neispravna stranica

Koliko god da je to uobičajena pojava i postoji na svakom sajtu, mrtvi linkovi nisu nikako preporučljivi. Naročito ne treba da stoje duže vreme. Pre svega, oni remete iskustvo posetilaca. Zbuniće ih i odvratiti od ponovne posete. Pored toga, uklanjanje neispravnih linkova je bitan elemenat optimizacije sajta, koji će učiniti da sajt bude bolje rangiran na Guglu.

Zato čim ih primetite treba da ih uklonite. A mi ćemo predstaviti najbolje alate za njihovu identifikaciju.

1)      Onlajn alati

Postoji mnogo onlajn alata koji skeniraju sajt u potrazi za mrtvim linkovima. Nama su se najviše svideli sledeći:

Linkchecker

Broken Link Checker

WC3 validator

Oni skeniraju ceo sajt i daju spisak svih linkova koji ne rade.  sAnaliza može da potraje, ako na sajtu postoji dosta stranica.

2) Xenu

Xenu program je odlična alatka za sve vlasnike sajtova. Omogućava da skenirate ceo sajt i, između ostalog, pronađete sve linkove koji više ne rade.

3) Webmaster alatke

Alat koji morate da koristite. Spisak svih loših linkova nalazite u sekciji Crawl Errors (Greške pri popisivanju).

vebmaster tools crawl errors

gugl greske pri popisivanju

 

One Response to Kako pronaći neispravne (mrtve) linkove na svom sajtu?

  1. Jelena децембар 8, 2013 at 12:51 pm #

    Sve pohvale, ne umem da izađem sa bloga 🙂

    Dodala bih spisku alat koji ja koristim, Screaming Frog http://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/ – izbacuje i gomilu drugih stvari, mislim da je dosta sličan Xenu (kojeg sam jednom probala i zaključila da mi je jezivo nepregledan… ali to verovatno ima veze sa mnom, ne sa alatom).

    Ako radiš broken link building, toplo preporučujem 🙂 (mislim da je besplatan za do 500 stranica, meni nikad nije trebalo više ali sam negde pročitala da je moguće da za veće sajtove ubacuješ spiskove URL-ova iz više puta)