Kako slušati audio (zvučne) knjige ili podkaste?

Interesantan sadržaj ne moramo samo da čitamo, već i da slušamo.  Na primer, možemo da slušamo knjigu ili predavanje dok sređujemo kuću, sedimo u prevozu, čekamo u redu i slično. Nažalost,  zvučne knjige se kod nas teško mogu naći. Maltene ni ne postoje u ponudi izdavačkih kuća.

Uvek možete i sami da se snađete, pa da snimite radio emisiju, skinete neki podkasta sa interneta, ili napravite audio verziju određenog predavanja koristeći programe o kojima smo ranije pisali (dodajemo na spisak i program Formatfactory).

Elem, slušanje zvučnih snimaka nije uvek praktično pošto oni mogu da traju i po nekoliko sati.  Zato nam je potreban plejer koji će zapamtiti gde smo stali sa slušanjem, i sledeći put samo nastaviti dalje. U suprotnom treba sami da pamtimo tačan minut i sekundu poslednjeg slušanja.

1) Audio knjige na računaru

Nažalost, ne postoji mnogo medija plejera koji podržavaju opciju da se zapamti ono što se poslednji put slušalo. Uglavnom je potrebno da se instaliraju neki dodaci.

iTunes omogućava da zapamtite poslednje slušanje samo za pojedinačan audio fajl, tako što kliknete desnim tasterom miša na Get Info pa štiklirate opciju Remember last playback position.

zapamti poslednje slusanje itunes

GOM player,  pamti poslednju poziciju ako odete na Preferences – Play from the latest point.

zapamti poslednje slusanje gom plejer

U slučaju da znate za još neki plejer koji ovo omogućava, podelite sa nama u komentarima.

2) Audio knjige na telefonu

Najbolji izbor za slušanje zvučnih knjiga na telefonu je Smart Audio Book.

Nakon instalacije će skenirati ceo uređaj u potrazi za audio materijalom, mada možete podesiti da se to skeniranje svede samo na jedan folder. Za lakše snalaženje stavite sve fajlove koji pripadaju jednoj knjizi u isti folder.  Ima inteligentan način prepoznavanja reda pesama. Istovremeno možete da slušate više knjiga.

Pogledaj još

Slicer – modul za lepše filtriranje podataka u Excel tabelama

Svi znamo za filtere u Excelu. Ipak postoji jedan lepši način da ih koristimo. Pogledajte …