Arhive.org – arhiva starih sajtova, knjiga i muzike

U našem predstavljanju korisnih sajtova, danas je došao na red jedan odličan sajt sa arhivom starih podataka. U pitanju je Arhive.org, neprofitni internet projekat koji na jednom mestu čuva arhive starih verzija sajtova, kao i stare knjige, audio i video zapise. Tu se takođe mogu naći i noviji materijali koji su u javnom domenu.

Kako vam ovaj sajt sve može biti od koristi?

1) Pronalaženje starih verzija sajtova, kao i stranica koje više ne postoje

Mnogi sajtovi ili pojedinačne stranice na Internetu su prestali da postoje, i sa njihovim nestankom više nisu dostupne ni informacije koje su nudili. Neke od tih informacija su retke i značajne. Kako bi se sprečio gubitak bitnih informacija, Arhive.org je na sebe preuzeo ulogu arhiviranja internet stranica. Oni to ne rade zbog para jer se ceo njihov tim se uglavnom sastoji od dobrovoljaca , koji svakodnevno čuvaju sadašanje verzije miliona sajtova širom sveta.

Mi smo već pominjali ovu funkcionalnost, pričajući o načinu da vidite stranice koje neće da se otvore. Pokazaćemo vam ceo postupak kako da to uradite.

Potrebno je da u polje gde piše Wayback machine i ukucate veb adresu sajta, za koga želite da vidite kako je izgledao u prošlosti.

pretraga stare verzije sajta
Kliknite na Take me back, i sačekajte nekoliko trenutaka. Sajt može da bude spor jer sadrži ogromnu bazu sajtova.
Potom će vas, ako za taj sajt postoji kopija iz prošlosit, u gornjem meniju ukazati godine za koje je ona urađena.

godine arhiviranje archive.org

Izaberite godinu koja vas interesuje, i potom odaberite željeni mesec. Meseci i dani za koje je dostupna stara verzija su obeleženi plavim kružićem.

mesec arhiviranja sajta archive.org
I sada će vam se ukazati verzija stranice kako je ona izgledala u tačno određenom vremenu u prošlosti. Veoma korisno kada su u pitanju sajtovi koji se više ne mogu naći na Internetu.

2) Stare knjige

Pored sajtova, ovde se može naći i mnoštvo starih knjiga, pisanih pre više od sto godina. To su knjige koje su u javnom domenu i uglavnom su istorijskog karaktera. Postoji i oko 500 knjiga pisanih na srpskom, možete ih naći ovde. Ali tu j i mnoštvo knjiga na raznim jezicima o istoriji Balkana, Srbije i drugih regiona.
Za pristup knjigama idite na opciju Texts i ukucajte pojam za pretragu. Pretraga, doduše, nije baš intuitivna.

archive.org stare istorijske knjige
Kada dođete na određenu knjigu, možete je čitati direktno sa sajta ili skinuti u jednom od mnogobrojnih ponuđenih formata.

formati dostupnih knjiga

3) Muzika i video zapisi

Na sajtu se nalazi mnoštvo video i audio zapisa. Tu su na primer snimci sa oko 11 hiljada koncerata, stari filmovi i muzika. Sve može da se koristi u nekomercijalne svrhe. Nema ničega na našem jeziku, ali ima na mnogim drugim jezicima.

audio i video materijali

Pogledaj još

Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je …