Kako da se baterija na Android telefonu manje troši?

Ako ste nedavno kupili Android telefon, i čini vam se da se baterija troši suviše brzo, pročitajte naredne savete.

1. Proverite šta troši bateriju

Idite na Settings (Podešavanja) – About Phone (O telefonu) – Battery – Battery Use ili Settings (Podešavanja) – Baterija zavisnosti od toga koji model koristite. Tu će vam se ukazati spisak svih aplikacija koje trenutno troše bateriju. Ako vidite na spisku neku aplikaciju koju ne koristite, isključite je.

2. Isključite Wi-Fi i Bluetooth

Isključite Wi-Fi i Bluetooth ako vam nisu potrebni. Na primer, ako ste na putu i znate da nigde nema dostupne mreže.
Kada je upaljen Wi-Fi, telefon stalno skenira i traži nove mreže, što zahteva dosta energije. Podešavanjima za isključenje pristupate iz Settings (Podešavanja) – Wireless & networks (bežična i mrežna).

 

3. Smanjite osvetljenje

Osvetljenje ekrana je najveći korisnik baterije. Nivo osvetljenja  podesite na Settings (Podešavanja) – Display (Prikaz) – Brightness (Osvetljenje).

4. Dodajte Widget za štednju energije

Widget za kontrolu i štednju energije (Power Control), omogućava da direktno kontrolišete šta je upaljeno, a šta nije.
Na jednoj od početnih stranica stisnite Menu dugme za podešavanja, pa potom odaberite Personalize ili Dodaj, pa pronađite Widget koji se zove Štednja energije.


5. Isključite GPS i usluge lokacija

GPS i sve usluge lokacije dosta troše bateriju. Isključite ih, ako vam nisu trenutno potrebni. Imajte u vidu da je za neke programe, kao što su Gugl Mape,  potrebno da imate uključene mogućnosti lokacije. Uslugama lokacije pristupate takođe iz podešavanja.

6. Proverite koje aplikacije trenutno rade

Idite na Settings (Podešavanja)  – Applications (Aplikacije) – Manage Applications pa kliknite na Running, kako bi videli koje su trenutno aplikacije uključene. Isključite one koje ne rade, ali naravno vodite raduna da ne isključite neke koje su bitne za funkcionisanje sistema. Možete instalirati i dodatne aplikacije za napredno upravljanje otvorenim procesima.

7. Isključite sinhronizaciju

Iz menija za Podešavanja (Settings) možete pristupiti i opcijama sinhronizacije gde treba da isključite automatsko sinhronizovanje aplikacija.

Da li imate još neki savet da podelite sa nama? Podelite sa nama u komentarima.

Pogledaj još

Koliko ste zavisni od telefona? Proverite koliko vremena provodite na njemu.

Svi android telefoni imaju mogućnost da proverite koliko vremena dnevno provodite na aplikacijama. Nema ko …