Da li će tableti zameniti udžbenike i sveske?

Zamislite situaciju da vaše dete umesto ranca u školu nosi tablet. Sve knjige i materijali se nalaze na njemu, a kad učenik uradi test pošalje ga profesoru na mejl.

koriscenje tableta u obrazovanju

U našoj zemlji, gde mnoge škole imaju nepotpune računarske kapacitete i gde mnogi ne mogu da sebi priušte ni običan računar, ovo deluje kao naučna fantastika, ali u drugim  postaje realnost.

Ministarstvo obrazovanje Južne Koreje je pre nekoliko meseci objavilo plan digitalizacije svih školskih udžbenika do 2015. godine. Đaci će udžbenika čitati preko tableta sa video sadržajem. Učenici iz siromašnih porodica će uređaje dobijati besplatno. Slična stvar se dešava i na Tajlandu. Mnogi univerziteti u Americi dele svojim studentima  tablet računare besplatno kako bi im olakšali praćenje nastave.

Očekuje se da tableti olakšati učenje iz više razloga:

1. Prenosivost

Svi materijali za nastavu se nalaze na jednom mestu i student ih može nositi sa sobom.

2. Bogatije i zanimljivije gradivo

Kombinacijom slika, filmova i teksta gradivo se obogaćuje.

3. Interaktivnost

Interaktivne lekcije omogućuju učenicima da uče sopstvenim tempom.

4. Bolje kontrola od strane nastavnika

Putem specijalnog interfejsa nastavnici mogu da prate u realnom vremenu šta i kako dete radi.

Međutim, tablet računari još uvek nisu nigde u potpunosti zamenili udžbenike i sveske, već se još uvek koriste uporedo. Zato još uvek nismo svesni mogućih posledica. A one mogu da budu itekako štetne.

Naime, igrice i internet lako odvlače pažnju, pa je deci teško da se skoncentrišu na nastavu ili učenje. Tajlandski naučnici su nedavno ustanovili da korišćenje tableta dovodi do pogoršanja rezultata iz matematike i prirodnih nauka. Stoga upozoravaju da ne treba brzati sa njihovom primenom u obrazovanju, dok se efekti ne istraže u potpunosti.

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …