Kako da prebacite skenirani PDF ili sliku u tekst?

Pretvaranje skeniranih dokumenata u tekst nije jednostavno. Nema mnogo besplatnih programa koji to omogućavaju.  Izdvajamo nekoliko veb aplikacija koje mogu biti od pomoći. One besplatno pretvaraju slike i skenirane PDF-ove u Word, tekst ili običan PDF. Ništa nije potrebno da instalirate.

Bitno je imati u vidu da su sajtovi najbolje rade sa latinicom i engleskim slovima. U nekim prilikama će biti potrebno da tekst ručno prepravljate. U zavisnosti od pisma na kome je dokument napisan, birate i jezik konverzije. Sa srpskim, koji ima dva pisma, sve se usložnjava, pa preporučujemo da isprobate nekoliko srodnih jezika kako bi videli koji izbacuje najbolji rezultat. Sve zavisi od samog dokumenta.

Takođe, mogu da postoje ograničenja u pogledu veličine datoteka ili broja stranica.

1) Gugl disk

Otpremite dokument u njihovo skladište, kliknete desnim tasterom miša na njega, pa odaberite opciju Open with (Otvori pomoću) – Gugl dokumenti.

gugl disk pretvaranje dokumenata

Napraviće se novi dokument sa konvertovanim tekstom.

2) Free Online OCR 

alat za konverziju skeniranih dokumenata u tekst

Free Online OCR pretvara JPG, PNG, BMP, GIF, TIFF  ili PDF formate u običan PDF (može da se selektuje tekst), Word ili RTF format.

3)  i2OCR

i2ocr1

i2OCR izvlači tekst iz slike. Tekst će se prikazati u pregledaču i posle samo treba da ga prekopirate. Podržani formati su: TIF, JPEG, PNG, BMP, GIF; PBM, PGM i PPM. Možete birati i srpski jezik.

 4) OnlineOCR

ocr konverzija pdf dokumenata

Pored Worda, aplikacija podržava i konverziju u Excel format. Srpski jezik i ćirilica su podržani.

5) FreeOCR 

freeocr

Poslednji na spisku, FreeOCR takođe podržava srpski jezik, ali ima neka ograničenja. Ako otpremite PDF fajl, konvertovaće vam samo prvu stranicu u tekst. Maksimalna veličina slike koju možete konvertovati je 2MB.

6) NewOcr

skenirani dokumenti

Otpremite dokument, odaberite jezik prepoznavanja i kliknite na dugme OCR. Konvertuje isključivo u običan tekst.

7) Abby onlajn konverzija

abby citac dokumenata

Na ovom sajtu ćete dobiti verovatno najkvalitetniji rezultat. Treba samo da pravilno odaberete jezik. Nažalost, postoji i začkoljica. Samo deset stranica možete konvertovati besplatno. Ako vam je potrebno više, morate napraviti novi nalog.

Pogledaj još

Brzo čišćenje podataka u Excelu (formatiranje, linkovi, komentari …)

Excel ima nekoliko načina da brzo obrišete određene podatke. Možda niste ni bili svesni ove …