Početna / Email / Kako poslati velike fajlove i dokumente preko mejla?

Kako poslati velike fajlove i dokumente preko mejla?

Skoro svi besplatni mejl servisi ne dozvoljavaju otpremanje datoteka većih od 25 mb. Stoga moramo da pribegnemo drugim rešenjima.

Prvo rešenje predstavlja isecanje fajla u više delova putem programa 7-zip, i potom slanje svakog dela ponaosob. U tom slučaju bi i primalac morao da instalira isti program, kako bi posle spojio sve fajlove nazad u jedan dokument.

Drugi lakši način je korišćenje neke od onlajn aplikacija za slanje velikih dokumenata, slika, knjiga i ostalih fajlova. Danas ćemo nabrojati  najpoznatije, ali je njihov broj daleko veći.

Pre svakog slanja, korisno je sve datotete spakovati u jednu.

To radimo tako što ih selektujemo, zatim desni klik miša – Send to (Pošalji u) – Compressed (zipped) folder kao na slici.

Novi zipovani fajl delimo pomoću sledećih alata:

1) Filedropper

filedropper slanje velikih dokumenata

FileDropper je jednostavan servis koji omogućuje slanje datoteka, velikih čak od 5gb, preko Interneta besplatno. Nije potrebna egistracija, treba samo da kliknete na Upload, odaberete fajl sa računara i sačekate da se dokument otpremi (to može da potraje i pa par sati ako je datoteka velika, a konekcija spora). Dobićete jedinstveni link za deljenje koji treba da stavite u poruku. Fajlovi će biti obrisani 30 dana nakon poslednjeg preuzimanja, tako da teoretski mogu da stoje tamo večno.

2) Wetransfer

We transfer je prilično popularan i dozvoljava slanje datoteka ne većih od 10gb. Ukucajte svoju i primaočevu adresu elektronske pošte. Potom sačekajte da se dokumenti otpreme sa vašeg računara, pa kliknite na Send. Drugoj strani će stići email sa obaveštenjem do kada i odakle može da sve preuzme, a sličan mejl stiže i pošiljaocu.
wetransfer

3) Gugl disk

 Otpremanje čak i ogromnih fajlova je lako ako koristite njihov program. Ne morate da čekate da se sve odradi preko pregledača, već to uradite lakše na računaru. Posle toga otvorite disk, pronađete otpremljenu datoteku, kliknete na deli. Ako imate više datoteka, stavite ih sve u jedan folder, i podelite taj folder.

preuzmi link gugl disk za folder

Dobijenu vezu podelite sa kime god želite ili pošaljite mejlom. Datoteku možete direktno slati iz gmail-a.

gugl disk slanje datoteka

4) OneDrive

Onedrive je takođe odličan za slanje. Otpremite dokument u njihovo onlajn skladište (bilo putem aplikacije ili brauzera), kliknete na opciju Deljenje, pa ukucajte adresu vašeg prijatelja, ili pribavite vezu

deljenje dokumenata skydrive

5) Dropbox

Dropbox je pogodan za datoteke do 2 gb, ali se taj limit može povećati. Uputstvo se nalazi ovde: https://internetzanatlija.com/2013/11/26/kompletno-uputstvo-za-deljenje-dropbox-fajlova-foldera-sa-prijateljima/

Pogledaj još

Kako da pošaljete istu poruku velikom broju primalaca na Viberu?

Ako želite da pošaljete obaveštenje velikom broju kontakata na Viberu, iskoristite potencijal lista emitovanja. One …