Rad sa ISO fajl formatom

ISO file format je veoma čest format na koji nailazimo ako skidamo fajlove sa Interneta. ISO (International Organization for Standardization) format je u stvari preslikan sadržaj celog CD-a, DVD-ja ili Blu-ray diska. Baš zato je veoma koristan i često se koristi u slučajevima kada želimo da pošaljemo CD ili DVD preko Interneta. Na svakom disku nezavisno od njegovog sadržaja, uglavnom postoji po nekoliko fajlova i nepraktično je slati sve fajlove pojedinačno preko Interneta.

Nažalost ISO fajl se ne može koristiti kao takav. Nakon skidanja ovog formata imate dve opcije:

1) da narežete ISO fajl nazad na CD ili DVD. Za ovo su vam potrebni programi koji omogućavaju narezivanje slika na CD ili DVD. Nakon narezivanja dobijate CD ili DVD koji je identičan originalu i sa koga možete slobodno da raspolažete fajlovima. Neki od besplatnih programa koji se mogu koristiti su: ImgBurn ili ISO Recorder. Potrebno je da samo instalirate neki od ovih programa, izaberete opciju Burn i počnete sa narezivanjem.

2) da raspakujete ISO fajl. Za otvaranje ISO fajla takođe je potrebno da imate instaliran određen program. Program koji preporučujemo je 7 zip. Nakon instalacije potrebno je da kliknete desnim klikom na ISO fajl, izaberete 7 zip i kliknete na opciju Open Archive. Zatim samo odaberete Extract i dobićete fajlove sa kojima možete da radite.

Postoji još mnogo programa koji se mogu koristiti za rad sa ISO fajlovima. Njihov kompletan opis i mogućnosti možete naći ovde.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_ISO_image_software

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …