Kako pretraživati Internet?

Internet, jedan od najvećih izuma čovečanstva, sadrži mnoštvo informacija na raznorazne teme. Naprosto da ne postoji podatak koji ne možemo naći na Internetu, počev od literature za fakultet, ukusnog recepta, sutrašnje vremenske prognoze, do toga koliko dece ima i gde živi naš drug iz osnovne škole. Stoga je veština pretraživanja važna. A to nije toliko jednostavno. Nećemo uvek naći ono što tražimo samo ako ukucamo određene ključne reči u Google.

Ponekad treba da se ide dublje, a mi vam danas predstavljamo nekoliko caka:

1) Napredni Gugl operatori

Upotreba operatora daje preciznije rezultate kod Google pretrage.

a. Navodnici. Stavljanjem određenog izraza ili ključnih reči između navodnika  pretraživaču dajemo do znanja da tragamo doslovce za tim rečima, odnosno zahtevamo da se te reči nalaze u istom rasporedu onako kako smo ih ukucali.

 b. Korišćenje znaka zamene (*). Znak zamene (wildcard) zamenjuje bilo koji drugi simbol ili znak. Koristimo ga kada ne možemo da se setimo cele fraze ili imena. Na primer ako otkucamo -“otac na * putu”- ) setićemo se da je u pitanju film Otac na službenom putu. Ili ako ne možemo da se setimo nadimka poznatog košarkaša otkucamo– “Predrag * Danilović”- .

c. Pretraživanje određenog sajta. PGoogle omogućava i pretragu unutar bilo kog drugog sajta. Za to koristimo operator site: praćen veb adresom sajta. Na primer ukucamo –penzije site:www.blic.rs-. Dobijamo sve članke sa ovog sajta koji sadrže reč penzije.

d. Isključivanje određene reči. Kada nam je potrebno da isključimo određen pojam iz pretrage stavimo znak minus. Primer: Jovan Jovanović -Zmaj da izbegnemo poznatog pesnika.

e. Slični sajtovi. Ako želimo da dobijemo spisak sličnih sajtova ukucamo related:www.imesajta.com. Ukucajte u Guglu related:www.blic.rs. Dobićete spisak svih domaćih sajtova sa vestima.

f. Pretraga za fajlovima određenog formata.  Mogu nas zanimati datoteke u određenom formatu, na primer seminarski radovi u .doc ili u .pdf formatu. Ukucamo ključnu reč i filetype:pdf za pdf formate ili xlsx, docx, pptx za druge formate. Primer : seminarski rad filetype:pdf ili CV filetype:doc ili privredni rast filetype:ppt

 g. Pretraživanje naslova. Za pretragu unutar naslova internet stranica koriste se komande intitle ili allintitle. Intitle koristimo samo za jednu reč, a allintitle za sve ključne reči.  Primer ako ukucamo- intitle:penzije intitle:u intitle:srbiji– ili –allintitle:penzije u srbiji– dobićemo iste rezultate. Ali ako ukucamo intitle:penzije u srbiji dobicemo rezultate gde se samo reč penzije nalazi u naslovu, dok se druge reči nalaze bilo gde u tekstu.

h.Pretraživanje veb adresa. Možemo da pretražujemo i veb (URL) adrese sajtova. Za to koristimo komandu inurl:. Ukucajte –inurl:stf– ili –inurl:.rs-.

i. Pretraživanje samo reči u tekstu. Želimo da pretrazujemo samo tekst, a ne naslov ili url adresu. Tada ukucavamo allintext:ključni pojam. Primer:allintext:google.rs

2) Filtriranje Guglovih rezultata

Rezultati mogu da se filtriraju po određenim kriterijumima. Ti kriterijumi su vreme, kategorija sajta koju pretražujemo, vrste rezultata i slično.

filtriranje-rezulatata

Klik na Alatke za pretragu daje mogućnost filtriranja po vremenu.

 

Ovo može biti svrsishodno kada nas interesuje pojava koja je skorašnjeg karaktera. Na primer, zanima vas uputstvo za Windows 10, koji se pojavio pre nekoliko meseci, ali vama stalno iskaču saveti za Windows 7 koji je star nekoliko godina. Opija Prilagođeni opseg omogućava da sami ukucate datume za koje želite da filterujete pretragu.

pretraga-po-vremenu

3) Zamene za Gugl

Postoje i drugi pretraživači. Neki od njih su: Wolframalpha pretraživač znanja, Bing  kao najveći konkurent, i Duckduckgo kao pretraživač koji poštuje vašu privatnost. Za naučne radove postoje posebni pretraživači takođe.

4) Vikipedija 

Vikipedija zaslužuje da je posebno spomenemo. To je Internet enciklopedija dostupna na svim jezicima kojoj svako može da da doprinos. Članke je moguće preuzimati u PDF formatu.

5) Pretraga društvenih mreža

Za zanimljivostima i podacima možete koristiti i same društvene mreže, na primer Tviter. Svaka od njih nudi mogućnost pretrage.

6) Pretraga po slici

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …