Programi za pretraživanje sadržaja dokumenata na računaru

Današnji kompjuteri i laptopovi dolaze sa velikom memorijom, pa maltene ne moramo ništa ni da brišemo sa računara. Tu postoji i jedna mana. Ako niste dobro organizovani, lako možete da zagubite fajl koji ste otvarali pre nekoliko dana. Ne možete da se setite tačnog imena dokumenta, ali otprilike znate koji tekst sadrži. Na kraju odustanete, jer shvatite da je to nemoguća misija. Mi vam danas predstavljamo nekoliko načina za pretragu sadržaja teksta svih dokumenata na računaru. U slučaju da znate za još neki dobar besplatan program, podelite sa nama u komentarima. Podsećamo vas i na program SwiftSearch, koji omogućava da mnogo brže pretražujete računar, u slučaju da već znate ime fajla. Mi se danas fokusiramo na slučaj kada ne znate ime fajla, ali pretpostavljate koje reči ili fraze sadrži.

1) DocFetcher

DocFetcher je potpuno besplatan program i veoma efikasan. Može biti malo komplikovan za korišćenje, ali evo probaćemo da objasnimo što je moguće bolje. Instalirajte i otvorite program. Sada je potrebno da napravite indeks pretrage. U polju gde piše Search Scope, kliknite na Create Index, pa odaberite folder koji želite da pretražujete.

napraviti indeks za pretragu dokumenata

Zatim kliknite na Run i sačekajte. Indeksacija može da potraje u zavisnosti od toga koliko je folder veliki.

pokreni indeksiranje programa

Nakon što se indeksacija završi, možete započeti pretragu. Ukucajte u gornjem meniju termin za pretragu i munjevitom brzinom će biti izlistani svi fajlovi koji sadrže taj termin. Podržani su svi tekstualni formati, tabele, PDF-ovi i drugi dokumenti.

Ako se sadržaj foldera izmeni, kliknite desnim tasterom miša kao na slici, pa na Update Index. Program neće dozvoliti da dodate novi folder koji se preklapa sa prvobitnim, pa ako se jave problemi, možete sve početi ponovo, tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša pa na Remove index.

indeks pretrage kompjuter

2) AgentRansack

Drugi izuzetno dobar program je AgentRansack. Mnogi ga nazivaju Google za kompjuter, jer omogućava da nađemo bilo šta što imamo na računaru ili laptopu. Možete tragati za fajlovima po imenu, ali i po sadržaju. Ako ne možete da se setite imena, nije neophodno. Za razliku od prethodnog, u ovom programu nije potrebno izvršiti nikakvu prethodnu indeksaciju.

pretraga pdf i tekstualnih fajlova sadrzaj

Odaberite folder za pretragu, ukucajte ključnu reč i pretraga će započeti. Pretraga može da potraje u zavisnosti od veličine foldera, baš zbog nedostatka indeksacije.

3) FileSearchy

Preuzmite besplatnu ediciju ovog programa (Free Edition). Program FileSearchy radi po istom principu. Može da se pokrene iz desnog menija miša.

pretrazi folder sa filesearchy

Kliknete na folder desnim tasterom miša, pa na Search with FileSearchy. Istu opciju ima i AgentRansack. Potom treba da podesite da li želite da pretražujete po imenima datoteka ili njihov sadržaj.

pretraga datoteka na racunaru

Rezultate možete filtrirati i po veličini i mnogim drugim kriterijumima.

4) Pretraga iz PDF čitača

Najkorišćeniji PDF čitač, Adobe Reader, omogućava da pretražujete grupu PDF fajlova istovremeno. Pokazaćemo vam kako.
Potrebno je da svi fajlovi koje pretražujete budu u istom folderu.

Potom otvorite Adobe Reader. Idite na Edit – Advanced Search.

napredna pretraga pdf fajlovaSada odaberite koji folder sa PDF dokumentima želite da pretražujete. U slučaju da ne znate gde je dokument, možete kao folder odabrati i ceo disk.

pretraga pdf dokumenata
Zatim ukucajte željeni termin pretrage. Tu su i mnogobrojne opcija napredne pretrage, sa kojima takođe možete eksperimentisati. Ovaj metod pretrage je izuzetno pouzdan, ništa ne može da mu promakne, ali može da poprilično potraje, naročito ako imate na desetine fajlova koji se pretražuju.

Na kraju, podsećamo i na naš članak o naprednoj pretrazi Windows 7 operativnog sistema, koji može da posluži i za Windows 8 takođe.

One Response to Programi za pretraživanje sadržaja dokumenata na računaru

  1. Slave February 23, 2015 at 2:19 pm #

    Dobar je i * search everything *…..mocan je…

Leave a Reply