Početna / Korisni Programi / Programi za pretraživanje sadržaja dokumenata na računaru

Programi za pretraživanje sadržaja dokumenata na računaru

Današnji uređaji imaju veliki memoriju, pa maltene ni ne moramo da brišemo datoteke. Međutim, problem nastaje kada u mnoštvu fajlova želimo da pronađemo jedan za koji nismo sigurni ni kako se tačno zove ni kada je napravljen.  Danas predstavljamo nekoliko načina za pretragu sadržaja teksta svih dokumenata na računaru. U slučaju da znate za još neki dobar besplatan program, podelite sa nama u komentarima. Podsećamo vas i na program SwiftSearch, koji omogućava da  brže pretražujete računar, u slučaju da već znate ime fajla. Danas se fokusiramo na slučajeve kada ne znate ime datoteke, već samo delove sadržaja (na primer, neku frazu ili termin koji se pojavljuju u tekstu).

1) DocFetcher

Besplatan i efikasan program. Može biti malo komplikovan, ali evo probaćemo da objasnimo kako se koristi što je moguće bolje. Kada ga instalirate i otvorite, potrebno je da napravite indeks pretrage. U polju gde piše Search Scope, kliknite na Create Index, pa odaberite folder koji želite da pretražujete.

napraviti indeks za pretragu dokumenata

Zatim kliknite na Run i sačekajte. Indeksacija može da potraje u zavisnosti od veličine fascikle.

pokreni indeksiranje programa

Nakon što se indeksacija završi, možete započeti pretragu. Ukucajte u gornjem meniju termin za pretragu i munjevitom brzinom će biti izlistani svi fajlovi koji sadrže taj termin. Podržani su svi tekstualni formati, tabele, PDF-ovi i drugi dokumenti.

Ako se sadržaj foldera izmeni, kliknite desnim tasterom miša kao na slici, pa na Update Index. Program neće dozvoliti da dodate novi folder koji se preklapa sa prvobitnim, pa ako se jave problemi, možete sve početi ponovo, tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša pa na Remove index.

indeks pretrage kompjuter

2) AgentRansack

Drugi izuzetno dobar alat je AgentRansack. Mnogi ga nazivaju Google za kompjuter, jer omogućava da nađemo bilo šta što imamo na računaru ili laptopu. Možete tragati za fajlovima po imenu, ali i po sadržaju. Za razliku od prethodnog, u ovom programu nije potrebno izvršiti nikakvu prethodnu indeksaciju.

pretraga pdf i tekstualnih fajlova sadrzaj

Odaberite folder za pretragu, ukucajte ključnu reč i pretraga će započeti. Pretraga može da potraje u zavisnosti od veličine foldera, baš zbog nedostatka indeksacije.

3) FileSearchy

Preuzmite besplatnu ediciju ovog programa (Free Edition). Program FileSearchy radi po istom principu. Može da se pokrene iz desnog menija miša.

pretrazi folder sa filesearchy

Kliknete na folder desnim tasterom miša, pa na Search with FileSearchy. Istu opciju ima i AgentRansack. Potom treba da podesite da li želite da pretražujete po imenima datoteka ili njihov sadržaj.

pretraga datoteka na racunaru

Rezultate možete filtrirati i po veličini i mnogim drugim kriterijumima.

4) Pretraga iz PDF čitača

Najkorišćeniji PDF čitač, Adobe Reader, omogućava da pretražujete nekoliko PDF fajlova istovremeno. Pokazaćemo vam kako.
Potrebno je da svi fajlovi koje pretražujete budu u istom folderu.

Potom otvorite Adobe Reader. Idite na Edit – Advanced Search.

napredna pretraga pdf fajlovaSada odaberite koji folder sa PDF dokumentima želite da pretražujete. U slučaju da ne znate gde je dokument, možete kao folder odabrati i ceo disk.

pretraga pdf dokumenata
Zatim ukucajte željeni termin pretrage. Tu su i mnogobrojne opcija napredne pretrage, sa kojima takođe možete eksperimentisati. Ovaj metod pretrage je izuzetno pouzdan, ništa ne može da mu promakne, ali može da poprilično potraje, naročito ako imate na desetine dokumenata.

Na kraju, podsećamo i na naš članak o naprednoj pretrazi Windows 7 operativnog sistema, koji može da posluži i za Windows 8 takođe.

Pogledaj još

Tri načina da pratite izmene dokumenata u Gugl disku

Omogućava da uređujete određeni dokument bez ikakvog brisanja teksta, već se vidi i stara i nova verzija. Posle toga, vi ili neko drugi odlučujete koju da prihvatite. Funkcionalnost praćenja promena uglavnom koristimo kada želimo da kontrolišemo nečiji rad ili da nekom nešto objasnimo.