Kako izmeniti knjigu ePub ili AZW formata?

Knjige se sve više i više čitaju u elektronskom formatu. Pored poznatog PDFa, knjige dolaze i u drugim formatima: ePub i AZW3, između ostalih.

Prethodno smo predstavili program Calibre koji konvertuje knjige iz jednog elektronskog formata u drugi. Odlično radi sa svim formatima, osim sa PDF-om (nećete uvek biti zadovoljni rezultatom konverzije.

Nakon konverzije mogu biti potrebne dodatne ispravke. Zbog toga nas i raduje što Calibre je nedavno izbacio i funkciju izmene knjiga. Kada konvertujete knjigu u epub ili azw format, možete je doraditi. Najčešće je to potrebno za oblikovanje teksta, koje se poremeti prilikom pretvaranja u drugi format.

Kliknete desnim tasterom miša na knjigu, pa na Edit book.

izmeni knjigu u epub ili azw formatu

Sada vam se otvara specijalan editor, nalik HTML editoru. Nemojte da se zastrašite, jer u principu biće vam dovoljno da samo menjate sekciju tekst. HTML tagove nemojte da dirate. Sa leve strane se nalazi i pretpregled kako  promene izgledaju u knjizi. Kada nešto promenit, kliknite na dugme Refresh, i moći ćete da vidite kako ona izgleda. Tu je i Undo dugme za povratak na prethodni korak, pa možete da se vežbate.

pretpregled dugme prilikom izmene knjige u programu calibre

Elem, kada se ispraksirate, videćete da možete ubacivati i slike, podešavati izgled teksta i još mnogo toga. Možete da menjate i CSS kod, ako se razumete.

meni za izmenu knjiga u programu calibre

Sve u svemu, prilično korisna funkcionalnost. Možete je koristiti ne samo da menjate postojeće knjige, već i da pravite nove.

Pogledaj još

Brzo čišćenje podataka u Excelu (formatiranje, linkovi, komentari …)

Excel ima nekoliko načina da brzo obrišete određene podatke. Možda niste ni bili svesni ove …