Dva načina da pravite dijagrame besplatno

Dijagrami, mape i planovi se koriste kada želimo da  napravimo vizuelnu reprezentaciju nekog procesa ili koncepta, kao i da prikažemo vezu između elemenata. Često se koriste u obrazovanju ili predavanju, jer vizuelno predstavljanje podataka pomaže mozgu da bolje usvoji informacije. Popularni su dijagrami toka, mrežni dijagrami, Zaista ima mnogo alata za izradu dijagrama, mapa i planova. Neki su manje, a neki više napredni. Mi danas predstavljamo dva koja su potpuno besplatna, a i koja nam se čina najjednostavnija i najprostija za korišćenje. Ima i drugih alata koji su takođe odlični, ali nisu besplatni kao što su Cacoo, LucidCharts, Gliffy i slično. Takođe, i sam Word ima osnovne funkcionalnost izrade dijagrama, ali ona nije baš naročito pogodna. Ne možete lako pomerate elemente dijagrama u tekstu i ipak je mnogo bolje da to napravite kao sliku, pa posle naknadno ubacite u dokument. Ako baš ne možete da se odvojite od Word, probajte opciju New Drawing Canvas, da lakše napravite dijagram.

crtanje u google draw

1) Google Disk

Nadaleko poznati Google Disk omogućava da pravite slobodno dokumente onlajn, čuvate ih, delite dalje ili snimite na računar. Možete i lako praviti dijagrame, koji kasnije lako možete koristiti u prezentacijama, člancima i drugim mestima.
Potrebno je da odaberete opciju Create Drawing – Napravi crtež.

napravi crtez gugl disk

I kao što vidite, tu sada možete da ubacujete raznorazne oblike, strelice, kružiće, tekst i druge delove crteža, menjati im boju, veličinu, položaj. Možete ubacivati i menjati postojeće slike. Preporučujemo da malo proeksperimentišete, dok se ne uhodate.

Sve u svemu, verujemo da će vam se svideti.

Na kraju sačuvajte novi dijagram na svoj računar tako što kliknete na Preuzmi kao i lepo skinete sliku na svoj računar.

preuzmi datoteku kao sliku

2) Draw.io

Draw.io je besplatan alat za izradu dijagrama. Sve se takođe radi onlajn, ali svoj rad možete sačuvati na računaru. Ima mnogo više oblika, koji bi poslužili sigurno inženjerima i drugim sličnim zanimanjima. Sa leve strane birate oblike, koje posle lako povezujete, a u gornjem meniju možete da im menjate boju, debljinu i druge slične parametre.

draw.io

Svoj rad možete sačuvati na računaru u vidu slike, PDF formatu, ali i u HTML formatu. Prilično koristan alat, koji je potpuno besplatan.

Pogledaj još

Istorija verzija u Excelu u OneDrive-u ili SharePointu

Ukoliko koristite Excel onlajn, treba da znate da tamo postoji i istorija verzija za svaki …