Kako slušati audio (zvučne) knjige ili podkaste?

Interesantan sadržaj ne moramo samo da čitamo, već možemo i da slušamo.  Na primer, možemo da slušamo omiljenu knjigu ili dubokoumno predavanje dok sređujemo kuću, sedimo u prevozu, čekamo u redu i slično. Nažalost,  zvučne knjige se retko mogu naći na našim prostorima. Maltene ni ne postoje u ponudi izdavačkih kuća, što je velika šteta, jer bi nekim osobama prilično odgovarale.  Ali,  na internetu postoje audio knjige i podkasti na drugim jezicima, pa to može da nam posluži.

Uvek možete i sami da se snađete, pa da snimite radio emisiju, skinete neki podkasta sa interneta, ili napravite audio verziju određenog predavanja koristeći programe o kojima smo ranije pisali (dodajemo na spisak i program Formatfactory).

Elem, slušanje zvučnih snimaka nije uvek praktično koristeći naše uobičajene medija plejere. Razlog leži u činjenici da su audio materijali često dugački i po sat vremena, ili se sastoje od nekoliko delova koji idu jedan za drugim. Dobra audio knjiga može da traje i po nekoliko sati. Zato nam je veoma bitno da imamo plejer koji će zapamtiti gde smo poslednji put stali sa slušanjem, i nastaviti dalje kada ga ponovo pokrenemo. U suprotnom je veoma nezgodno da pamtimo tačan minut i sekundu poslednjeg slušanja.

1) Audio knjige na računaru

Nažalost, ne postoji mnogo medija plejera koji podržavaju opciju da se zapamti ono što se poslednji put slušalo. Uglavnom je potrebno da se instaliraju neki dodaci.

iTunes omogućava da zapamtite poslednje slušanje samo za pojedinačan audio fajl, tako što kliknete desnim tasterom miša na Get Info pa štiklirate opciju Remember last playback position.

zapamti poslednje slusanje itunes

Takođe GOM player, koji nije toliko popularan, ali se koristi, omogućava da pamti poslednje što se puštalo, ako odete na Preferences – Play from the latest point.

zapamti poslednje slusanje gom plejer

U slučaju da znate za još neki plejer koji ovo omogućava, podelite sa nama u komentarima.

2) Audio knjige na telefonu

Audio materijale je najzgodnije slušati na telefonu. Postoji mnogo dobrih android plejera kao što su Winamp ili Rocket player, ali oni uglavnom ne omogućavaju  nastavak slušanja od poslednjeg momenta, ili puštanje pesama po redu.  Zato je tu specijalizovana aplikacija, najbolji izbor za slušanje zvučnih knjiga na telefonu, MortPlayer Audiobooks.

android aplikacija audio knjige

Koristi se veoma jednostavno. Nakon instalacije će skenirate ceo telefon tražeći audio materijal, mada vi možete podesiti da se to skeniranje svede samo na jedan folder. Za lakše snalaženje stavite sve fajlove, koji pripadaju jednoj knjizi, u isti folder, jer će tako aplikacija lakše naći koji fajl pripada kojoj knjizi. Aplikacija uvek pamti mesto poslednjeg slušanja. U sebi ima ugrađen inteligentan način prepoznavanja reda pesama. Možete, čak, i da slušate nekoliko knjiga ili podkasta istovremeno. Prelaženje iz foldera u folder, to jest knjige u knjigu je veoma jednostavno, a postoji i dosta naprednih podešavanja koje preporučujemo da proučite.

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. spam - June 6, 2017

    … [Trackback]

    […] Read More here: internetzanatlija.com/2013/08/23/kako-slusati-audio-zvucne-knjige-ili-podkaste/ […]

Leave a Reply