Blank and Secure – obrišite fajlove bez mogućnosti povratka

Svaki fajl koji obrišete na računaru može da se povrati nazad, pa makar ga obrisali iz korpe za otpatke. Postoje specijalizovani programi za povratak obrisanih podataka i o nekima od njih, kao što je Recuva smo već pisali. To je prilično korisno u slučajevima kada shvatimo da smo nešto obrisali greškom.  Ali, nekada nam je potrebno da obrišem fajl bez ikakvih tragova i bez ikakve mogućnosti povratka. Predstavićemo program koji to može da uradi.

U pitanje je prenosivi program Blank and Secure, koji postoje za sve verzije Windows operativnog sistema, i to za 32-bitni i 64-bitni sistem. Vodite računa koju verziju skidate.

Program nema atraktivan izgled, ali je cela procedura korišćenja prillično jasna. Potrebno je samo da prevučete željenu datoteku u program i odaberete proceduru Delete.

blank and secure

Ono što program radi je da popunjava mesto na disku, gde se nalazio obrisani program, nulama. Radi veće sigurnosti, možete to popunjavanje da ponovite nekoliko puta, kako bi bili sigurni da je sve obrisano. U tom slučaju, odaberite opciju Overwrite i izaberite koliko puta želite da se piše preko mesta na disku. Što je veći broj, brisanje će duže da traje.

pisanje preko podataka

Program takođe nudi i čišćenje praznog prostora na disku. Postoji i opcija da odložite brisanje za nekoliko sekundi, u slučaju da se predomislite. Tada, dok još brisanje nije krenulo, pritisnike Esc na tastaturi da zaustavite proces nepovratnog brisanja fajlova.

,

2 Responses to Blank and Secure – obrišite fajlove bez mogućnosti povratka

  1. Bojan Šrajer децембар 25, 2013 at 6:16 pm #

    Ovo nije besplatni program, zar ne?
    Veliki pozdrav!

    • admin децембар 25, 2013 at 8:31 pm #

      Jeste, da li ima neki problem? Samo on je za brisanje, nemojte da ga koristite bez potrebe.