Kako se troše baterije laptop i Android uređaja?

Najveći nedostatak svih mobilnih uređaja je dužina trajanja baterije. Tehnologija proizvodnje jeftinih a kvalitetnih baterija još uvek nije uznapredovala. Svakome je stalo da bateriju sačuva što duže, pa zato primenjujemo razne tehnike. Međutim, nisu svi načini na koji štedimo bateriju dobri.

telefon baterija

1)      Nije potrebno da se baterija isprazni do kraja

Kod starih verzija telefona je postojalo pravilo da baterije treba da se svaki put isprazni do kraja, i tek onda stavi na punjenje. Kod novih litijumskih baterija to nije neophodno.  Štaviše, ako baterija dugo stoji na nula procenata više se troši. Jedini izuzetak su laptopovi, kod kojih se preporučuje pražnjenje baterije do kraja, ali samo jednom mesečno.

2)      Visoka toplota i hladnoća oštećuju bateriju

Uređaji se tokom korišćenja pregrevaju i ta vrelina može da ošteti bateriju. Na primer, ako koristite laptop za igranje zahtevnih igrica,najbolje je da izvadite bateriju. Oštećeni punjač može da izazove pregrevanje, pa vodite i o tome računa. Kada telefon punimo preko USB kabla, manje će se grejati nego ako ga punimo preko struje.

Nemojte držati uređaje na visokoj toploti ili hladnoći.

3)      Neka baterija stoji na 50%

Ako vam uređaj trenutno nije potreban pa on negde miruje na stolu,  najbolje je da baterija bude na oko 50% napunjenosti.  Nije dobro da baterija bude napunjena niti prazna, nego baš na pola. Naravno, u slučaju da aktivno koristite uređaj, onda ovo pravilo ne važi.

4)      Baterije se troše korišćenjem

Svaka baterija ima svoj vek trajanja, koji se ogleda u broju ciklusa korišćenja. I, naprosto, taj proces trošenja se ne može zaustaviti, nego samo malo usporiti. Jedino što nam preostaje je da čekamo da se tehnologija usavrši.

Pogledaj još

Koliko ste zavisni od telefona? Proverite koliko vremena provodite na njemu.

Svi android telefoni imaju mogućnost da proverite koliko vremena dnevno provodite na aplikacijama. Nema ko …