Program za vraćanje obrisanih slika, muzike i drugih podataka sa diska

Svakome se desilo se da greškom obriše fajlove sa kompjutera, fleške ili kartice fotoaparata. Prva stvar koju tada treba da uradimo je da odemo u Korpu za otpatke (Recycle bin) i povratimo ih. Nažalost, dešava da se brisanje primetimo tek nakon nekoliko dana ili nedelja. Tada Korpa za otpatke nije rešenje, ali postoje drugi načini.

Jedan od njih je Recuva, odličan program koji omogućava povratak obrisanih fajlova. Imajte u vidu da on nije nepogrešiv, ali ništa ne košta da ga isprobate. Što je manje vremena prošlo od brisanja, veća je verovatnoća da povratimo obrisane slike, dokumenta i bilo koje druge podatke, sa hard diska ili drugih uređaja prikačenih na računar.

instalacija recuva programa

Dostupan je na nekoliko jezika, među kojima je i srpski, što odmah možemo izabrati tokom instalacije.

recuva instalacija odaberi jezik

Pokrenuće se čarobnjak koji će vas prvo upitati koji tip podataka želite da povratite. Možete birati između slika, muzike, videa, dokumenata ili bilo koji drugi fajl.

vrsta datoteka za povratak

Nakon toga treba da odaberete sa koje lokacije želite da povratite obrisane fajlove. Možete skrenirati ceo računar, određen folder ili prikačeni uređaj, na primer muzički plejer, fotoaparat itd… CD diskovi nisu podržani.

recuva carobnjak

Postoji i opcija dubinskog skeniranja koja duže traje.

dubinsko skeniranj

Ceo proces skeniranja ne bi trebalo da traje dugo, osim ako niste izabrali ceo računar. Kao rezultat ćete dobiti spisak svih obrisanih fajlova. Kao što vidite, prikazana je i verovatnoća oporavka, koja zavisi od vrste fajla, ali i od vremena brisanja.

stanje obrisanih datoteka

Kliknite na željenu datoteku desnim tasterom miša i kliknite na Povrati. Izaberite gde želite da datoteka bude snimljena i fajl će biti spreman za korišćenje.

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …