Ko gleda vaš profil na Fejsbuku?

Ideja da možemo da vidimo koga zanima naš profil (biši dečko, devojka, simpatija….) zvuči primamljivo, ali to  nije moguće. Veliki broj aplikacija tvrdi da nam može pomoći da to saznamo, ali ta obećanja su lažna. Tako nešto nikada nije bilo izvodljivo.

To ne važi za druge društvene mreže. Na LinkedIn-u je moguće videti ko gleda vaš profil.

 Kako lažne aplikaciju rade?

One će uglavnom prikazati slučajno odabrane profile sa fejsbuka ili prijatelje koji su ranije lajkovali i komentarisali vaše objave. Takvi neistiniti podaci mogu da izazovu nesporazume. Na primer, neko može da vas pita zašto gledate njegov profil, a da vi nemajte pojma ko je to. Sve zato što vas je neka aplikacija slučajno odabrala da budete nečiji posetilac.

Kako smo sigurni da to nije moguće?

Fejsbuk te podatke nije učinio javno dostupnim. Preko njihovog apija stiče se pristup samo određenim informacijama: vaše ime i prezime i vaš imejl, adresa i slično.

Sledeći put kada dobijete poziv da instalirate aplikaciju koja će vam pokazati ko posećuje vaš profil, nemojte da nasednete i poverujete. 🙂

U međuvremeno slobodno nastavite da špijunirate tuđe slike i profile, jer oni to ne mogu da znaju.

11 Comments on “Ko gleda vaš profil na Fejsbuku?”

  1. Imam problem sa messenger na hotmail.com. Imala sa msn adresu zadnjih 7 godina i neznam zasto su mi blokirali msn(pretpostavljam da se neko logovao neograniceni broj puta sa pogresnom sifrom). Kao druga opcija tj sigurnosni mail je bio mail koji je glasi na sbb.co.yu , u medjuvremenu je sbb provajder promenio adresu na sbb, rs. I ja vec 5 meseci ne mogu da koristim mesinger , koji mi je do tada bio glavna mail adresa, mailove i danas seljem da isprobam dali prolaze i prolaze, ali ja msn nemogu nikako da otvorim,. Znacila bi mi pomoc sta se tu moze uraditi, jer kad odem na repair on mi stalno baca mail na sbb.co.yu i ja tu nemogu nista da promenim. Pa Vas molim za pomoc.

    Hvala . Gordana

  2. Na Linkedinu postoji zato sto je to Linkedin sam javno omogucio, i nisu potrebne nikakve dodatne aplikacije, svako tome moze da pristupi sa svog profila. Fejsbuk ove podatke nije ucinio javnim i nemoguce im je pristupiti. Kada i ako bude omogucio (mada sumnjam da ce ikad), to cemo svi da znamo i bice javno kao opcija na profilu, nece biti potrebno da instaliramo kojekakve sumnjive aplikacije. Tim podacima samo Fejsbuk ima pristup, ne moze niko drugi da im pristupi.

  3. ako je na linkedin-u omogućeno da se vidi ko vam je bio na profilu, onda tehnička mogućnost na fejsbuku sigurno postoji, pitanje je samo ko je koristi, zar ne?

  4. Nije moguce videti profil nikako. Sumnjam da Fejsbuk saradjuje sa BIA-om i daje joj podatke 😀 , to je verovatno bila slučajnost, ili ste se odali na neki drugi način. Sledeći put nemojte ništa da priznajete 🙂

  5. ne znam kako ali ja mislim da je to istina da moze da se vidi profil ,,spijuna’ ! Naime, ja sam skoro otisao na profil nekog decka koga nikad u zivotu nisam video, cak ni zajednicke prijatelje nemamo , i tu sam mu malo gledao slike, neke njegove licne informacije… sutra dan me on bocka i pita porukom ,,znamo li se“?! ja sam mu objasnio da sam slucajno otisao na njegov profil (da ne pomisli da sam peder:-)) ) Ali nije hteo da mi kaze kako me je otkrio… jos jedna stvar, taj decko radi u BIA, mada ne vidim kako to moze da pomogne nalazenju ,,spijuna“ !

  6. Hvala ti na veoma informativnom clanku koji razbija zablude:) I meni je bilo cudno kako moze da se zna ko gleda tvoj profil…

Comments are closed.