Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je popularan, pošto na njemu može da se nađe doslovno sve, od igle do lokomotive i to po vrlo pristupačnim cenama.

U sledećem članku ćemo probati da razjasnimo najčešće nedoumice oko naručivanja sa Aliekspresa.

1) Odabir proizvoda

Izbor je nepregledan stoga treba dobro da pretražite sajt. U pretrazi će izaći na stotine rezultata, tako da je vrlo lako pogubiti se u mnoštvu informacija.

Pre nego što išta naručite dobro proučite recenzije prethodnih kupaca tog istog proizvoda ili prodavca. Kako bi izbegli prevarante, izbegavajte da naručujete od prodavaca koji nemaju recenzije.

Pored recenzije, detaljno pročitajte opis proizvoda kako bi bili sigurni da ste našli to što tražite.

Premda su cene niže nego bilo gde drugde, budite oprezni sa proizvodima koji koštaju neverovatno malo. Verovatno je u pitanju neki lažnjak ili prevara.

Proverite i ukupnu ocenu prodavca.

2) Naručivanje i plaćanje

Plaćanje se obavlja odmah preko kreditne kartice ili kartice za kupovinu preko interneta.

Ono što je bitno da uradite pre kupovine je da u okviru svog profila unesete tačnu adresu dostave. U polje poštanski broj unesite broj najbliže pošte, a ne generalni poštanski broj grada. Na primer, umesto 11000 unesite 11142. Što tačnije upišete adresu, paket će manje da luta pa je niža verovatnoća da će se negde zagubiti.

3) Vreme i praćenje dostave

Pre naručivanja odaberite vrstu Otpremanja (Shipping). Za praćenje paketa treba da dodatno platite, što i preporučujemo da uradite kod kupovina veće vrednosti. Status praćenja vrši se preko sajta pošte.

Nije neuobičajeno da porudžbina putuje i po dva meseca, a ponekad i duže. Kada prođe 75 dana od naručivanja, pošiljka će u sistemu biti automatski zabeležena kao isporučena. Ako se to nije desilo, imate 15 dana da se žalite.

Nikako nemojte da potvrđujete isporuku sve dok ne budete sigurni da ste dobili ono što ste platili.

4) Carina i PDV

Na svaku robu koja se uveze iz inostranstva plaća se PDV od 20% koji morate da platite prilikom preuzimanja paketa. Međutim, u slučaju da pošiljka ima nisku vrednost, carina nekad ne obračunava taj porez, jer im se, pretpostavljamo, to i ne isplati. Nema određenog pravila već sve zavisi od carinika do carinika.

Pored PDV-a naplaćuje se i carina od još deset procenata samo na pošiljke čije vrednost prelazi pedeset evra. Znajte da služba sama procenjuje vrednost, nezavisno od cene, pa nije redak slučaj da morate da platite carinu na nešto što ste platili manje od 50 evra i obrnuto.

Carina može i da vrati paket ako on krši zakon. Recimo, zabranjeno je da fizičko lice uvozi medicinsku opremu, pa se sve svaka narudžbina takve vrste vraća nazad.

Isto tako se može vratiti i roba za koju procene da je ne kupujete za ličnu upotrebu (recimo više primeraka istog proizvoda).

5) Pogrešno dostavljena roba


Šta se desi kada pošiljka nikada ne stigne ili bude oštećena?

Sam Aliekspres štiti kupce i vraća pare za sve što nije stiglo ili je oštećeno. Zato uvek treba da im se žalite ako roba nije došla na vreme, nije uopšte došla ili je oštećena.
Svaku žalbu ili primedbu treba da podnesete precizno i tačno, u suprotnom se ona neće uvažiti. Dakle, da odaberite pravilnu kategoriju primedbe, ostavite sve podatke koje imate, informacije koje vam je dala pošta, podatke sa sistema za praćenje, sliku ili snimak neispravnog proizvoda i ambalažu u kojoj je stigao.

Pogledaj još

Istorija verzija u Excelu u OneDrive-u ili SharePointu

Ukoliko koristite Excel onlajn, treba da znate da tamo postoji i istorija verzija za svaki …