Šta je bolje za čitanje knjiga? Kindle, tablet ili telefon?

Knjige u digitalnom formatu sve se više koriste i to sa različitih uređaja. Možemo ih čitati preko Kindla, specijalizovanog elektronskog čitača, tableta, pa i sa mobilnih telefona.

Koji uređaj je najbolji za čitanje knjiga? Pokušaćemo danas da osvetlimo tu neodumicu na osnovu različitih merila.

1) Trajanje baterije

Što se tiče trajanja baterije, tu nema premca Kindlu. Baterija traje i do nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga koliko često ga koristite. Zbog toga je odličan za putovanja. Tableti i mobilni telefoni imaju baterije koje traju najviše nekoliko dana.

2) Usredsređenost na čitanje

Pošto telefoni i tableti osim čitanja knjiga, imaju i razne druge namene, na njima je mnogo teže usredsrediti se na samo čitanje. Neko obaveštenje će nam privući pažnju, pašće nam na pamet da nešto izguglamo, neko će nas pozvati. Na Kindlu to ne može da se desi. Njegova jedina namena ja da služi čitanju knjiga. 

3) Udobnost za oči

Još jedna osobina po kojoj je Kindle bolji. Svi elektronski čitači knjiga koriste posebne ekrane sa elektronskim mastilom. Cilj je da osećaj čitanja bude sličan onom kad se knjiga čita sa papira. To ekrani telefona i tableta nemaju. Na njima je moguće samo da podesite plavo svetlo i intenzitet osvetljenja kako bi više odgovarao očima. Svakako treba kazati i da mi ionako provodimo dosta vremena na običnim ekranima, tako da nam je, u tom slučaju, možda i svejedno. Kako god da okrenemo, vid će biti napregnut.

Ekran Kindla je takođe pogodan jer je veliki baš kao i prosečna knjiga. Isto važi i za tablete, ali nema mnogo mobilnih telefona sa velikim ekranima.

4) Prenosivost i memorija

Svi uređaji za čitanje digitalnih knjiga su lako prenosivi, to je više nego očigledno. Ipak, recimo da krenete na put ili se krećete po gradu, a planirate da iskoristite svaki slobodan trenutak za čitanje knjige. U tom slučaju je bolje da sa sobom imate manje uređaja. Pošto se telefoni uvek sa nama, tada je i pogodnije da sa njih čitamo, umesto da sa sobom vučemo i Kindle ili tablet.

Što se tiče memorije, tu takođe prednjače mobilni telefoni ili tableti. Ako imate malo skuplji model, na knjige možete da odvojite i nekoliko stotina gigabajta (mada, priznaćete da retko ko ima toliko elektronskih knjiga). Najviše što Kindle može da podrži je 32 ili 64 gigabajta memorije, barem za sad. 

5) Cena i kupovina

Postoje jeftini modeli Kindla, dok oni skuplji vrede kao neki jeftiniji telefon. Ono što je mana Kindla je što on može da se kupi preko Amazonovog sajta i na njega plaćate carinu kad stigne u Srbiju. Carinu je moguće zaobići jedino ako kupujete kod preprodavaca, ali i tada verovatno plaćate nešto veću cenu.

6) Podržani formati knjiga

Mobilni telefoni i tabletu podržavaju sve formate knjiga. Potrebno je samo da instalirate odgovarajuću aplikaciju, a ima ih sijaset. S druge strane,  Kindle podržava samo .mobi, .azw i .pdf format. Stoga je potrebno da knjige najpre prebacite u .mobi format pre nego što ih prebacite na Kindle. Ipak, ako kupujete knjiga sa Amazona, onda ne morate ništa da konvertujete, sve je već podržano.

 7) Čitanje na otvorenom

Jedna od najvećih prednosti Kindla je ta što može da se koristi na otvorenom. Sunčeva svetlost vam neće smetati da čitate sa Kindlovog ekrana. Zato je i idealan za čitanje na plaži ili bilo gde iz prirode. Ostali uređaji su u tim uslovima maltene neupotrebljivi za čitanje.

Pogledaj još

Koliko ste zavisni od telefona? Proverite koliko vremena provodite na njemu.

Svi android telefoni imaju mogućnost da proverite koliko vremena dnevno provodite na aplikacijama. Nema ko …