Selenium, Cypress ili Playwright? Šta koristiti za testiranje veb aplikacija?

Najpoznatiji alati za pisanje automatskih testova koji se izvršavaju na pregledačima (brauzerima) su Selenium, Cypress i Playwright.

Koje su njihovi prednosti i razlike? Pokušaćemo da to danas rasvetlimo.

Selenium je daleko najpoznatiji alata za testiranje korisničkog interfejsa i pisanje testova od početka do kraja (end to end testovi). Otvorenog je koda i prilično ukotvljen na tržištu, tako da za njega možete naći nebrojeno mnogo dostupnih uputstava. Ipak, postoje i zamerke na njegov rad. A to su sporost i nestabilnost testova. Instalacija nije laka, ali se izvodi bez mnogo muke, pošto opis celog postupka može da se nađe na internetu. Podržava paralelizaciju testova.

Cypress se vrlo lako instalira i koristi. S tog apsekta mu nema premca. Ipak nije toliko popularan, spor je i ne podržava rad sa više tabova. Ipak je bitno reći da su testovi napisani u Cypress-u stabilniji. Pretežno je dobar za sistemsko testiranje i testiranje komponenata.

Playwright je najmlađi od svih. Pojavio se pre tri godine i naširoko je hvaljen. Za sebe smatraju da su alat novije generacije i da su kod njih nemogući nepouzdani testovi. Još uvek je rano reći koliko će zaista postati korišćen, ali nesumnjivo je dobro počeo. U početku mu je glavna kritika bila to što nema dobre dokumentacije, ali i to se popravlja u poslednje vreme. Sada ga hvale zbog brzine i lakoće upotrebe.

Pogledaj još

Koji su nedostaci rada u IT industriji?

Vlada mišljenje da rad u informacionim tehnologijama predstavlja karijeru iz snova. Posao je zanimljiv, uzbudljiv, …