Najbolje mobilne aplikacije za učenje preko brzih kartica

U današnje vreme od nas se zahteva da pamtimo veliki broj činjenica. Stoga su i tehnike za bolje memorisanje na ceni. Ima ih podosta, a danas se bavimo jednom od njih, a to su brza kartice (fleshcards).

One su se i ranije koristile, samo što su se bitne informacije ispisivali na papirićima. Danas su tu aplikacije.

Kako one dejstvuju? Ispišemo na jednu strane kartice problem, zagonetku ili pojam a sa druge strane upišemo definiciju, pojašnjenje ili rešenje. Kada obnavljamo, najpre otvorimo karticu sa prve strane i pokušamo da se prisetimo šta piše na poleđini.  Svakodnevno a obnavljamo gradimo ili učimo ono što nismo lepo zapamtili.

Nisu bez mana. Neki stručnjaci smatraju da se pomoću njih ništa bitno i ne može naučiti, to jest da pamtimo podatke bez ikakvog reda i smisla. Drugi se, pak, ne bi složili sa tim. Tvrde da su one vrlo dobro pomoćno sredstvo za učenje. Isprobajte i prosudite sami. Mi bi kazali bolje išta nego ništa. 

Koje su najbolje aplikacije?

Spisak je poveliki. Mi smo izdvojili dve, za koje držimo da su najbolje.

1) Anki

Anki je aplikacija za stone računare koju godinama niko ne uspeva da nadmaši. Maltene je postala standard za pravljenje kartica za učenje. Stoga i mnoge mobilne aplikacije pokušavaju da se pozovu na nju, to jest da je imitiraju, čak imaju i reč Anki u svom imenu. Od svih tih oponašatelja najbolji je AnkiDroid za Android i AnkiMobile za iOS operativni sistem.

AnkiDroid je trenutno potpuno besplatan, ima mnoštvo funkcija, a podržava i sinhronizaciju u oblaku.

Podržava grupe srodnih kartica, potom tagovanje, naknadnu izmenu i još mnogo toga. Zapravo je odlična. Što je najvažnije, lako se izvore i uvoze.

2) FlashCards World

Ono što je izdvaja je postojanje više načina učenja. Postoje unapred pripremljene kartice, a svoje pravite u više različitih oblika: one koje se okreću, one koje se poklapaju, biranje sa dve liste, korišćenje zvuka i slično. Ogroman je izbor.

Pogledaj još

Koliko ste zavisni od telefona? Proverite koliko vremena provodite na njemu.

Svi android telefoni imaju mogućnost da proverite koliko vremena dnevno provodite na aplikacijama. Nema ko …