Alatke koje pomažu da bolje pišemo kod

Bacimo pogled na alatke koje služe za bolje pisanje koda, a baziraju se na veštačkoj inteligenciji. Nisu sasvim besplatne, što je i očekivano. Nećemo naširoko objašnjavati svaki od njih, već ih samo predstaviti, pa vi posle sami nastavite sopstveno istraživanje.

Ono što se da primetiti je da njihova ponuda ne manjka. Novi alati javljaju se svakog dana, pa će, po svoj prilici, ova lista morati da se širi.

1) GitHub Copilot

Pogodan je za automatsko dovršavanje koda, ali se koristi i za poboljšavanje postojećeg. Radi u realnom vremenu na svim poznatim razvojnim okruženjima.

2) Blackbox AI

Pomoćnik u obliku bota za četovanje. Radi sa desetinama popularnih programskih jezika. Sadrži primere miliona popularnih spremišta otvorenog koda. U stanju je da pretvori bilo koje pitanje u kod. Besplatna verzija je prilično ograničena, ali samo program ne košta mnogo.

3) Replit Ghostwriter

Ne samo da nam olakšava kodiranje, već pruža mogućnost da sarađujemo u okviru tima i da čuvamo datoteka u zajedničkom skladištu. Podržava veliki broj programskih jezika i okvira.

4) Amazon CodeWhisperer

Alat baziran na mašinskom učenju predlaže nadogradnju koda. Integriše se sa aplikacijama u oblaku. Radi sa većinom razvojnih okruženja i jezika.

5) Codeium

Nudi dva alata jedan za pregled i usavršavanje koda, kao i četbot koji vam pomaže da pišete. Podržava skoro sve postojeće jezike. Takođe je dobar i za pretraživanje otvorenih izvorišta koda.

Za pojedinačnu upotrebu ne mora ništa da se plati.

6) Tabnine

Osnovna funkcija mu je dovršavanja koda. Pomoćnik analizira vaš kod i predlaže poboljšanja.
Kao i prethodni alati, podržava sve poznate jezike.

7) Refact

Štedi vreme svim profesionalcima tako što dopunjava kod, piše novi, odgovara na naša pitanja i rešava probleme sa performansama.

8) Mutable AI

Aplikacija sama piše kod u skladu sa uputstvima. Pogodno za korisnike koji nisu tehnički potkovani. Podržava različite uređivače koda, a nudi i pisanje testova.

Pogledaj još

Koji su nedostaci rada u IT industriji?

Vlada mišljenje da rad u informacionim tehnologijama predstavlja karijeru iz snova. Posao je zanimljiv, uzbudljiv, …