Istraživanje problema na mreži – 4 glavne komande

Ako na svom poslu treba da povežete na neki sajt ili servis, a dobijate grešku da konekcija nije moguća, evo kako da ispitate sve okolnosti.

PING ip_adresa

Na ovaj način testiramo IP adresu, odnosno da li ICMP protokol stiže do nje i za koliko vremena. Dakle, merimo da li klijent može da kontaktira server. Ako može, onda je sve u redu sa konekcijom, ali možda postoji problem sa DNS-om ili portovima.

TRACERT ip_adresa

Trejsrut koristi isti protokol kao i PING, ali meri tranzitno kašnjenje paketa preko mreže. Testira ceo lanac od klijenta do servera, i sve tačke kroz koje on prolazi.  Kada padne tačno znamo gde padne, pa možemo kasnije dublje da istražujemo.

TELNET IP/ADRESA PORT

Komanda neće podrazumevano raditi na Windowsu, već morate da je uključite. Ispituje TCP/IP konekciju. Možemo da ispitamo da li je određeni port otvoren na udaljenom serveru. Takođe, ako se konektujemo na sajt naš pregledač se povezuje na port 80 ili 443.

NSLOOKUP adresa_servera

Ova komanda testira samo DNS. Ako nam sve radi, a ovo ne, znači da moramo da ispravimo DNS podatke ili se oni još nisu propagirali.

Pogledaj još

Koji su nedostaci rada u IT industriji?

Vlada mišljenje da rad u informacionim tehnologijama predstavlja karijeru iz snova. Posao je zanimljiv, uzbudljiv, …