Istraživanje problema na mreži – 4 glavne komande

Ako na svom poslu treba da povežete na neki sajt ili servis, a dobijate grešku da konekcija nije moguća, evo kako da ispitate sve okolnosti.

PING ip_adresa

Na ovaj način testiramo IP adresu, odnosno da li ICMP protokol stiže do nje i za koliko vremena. Dakle, merimo da li klijent može da kontaktira server. Ako može, onda je sve u redu sa konekcijom, ali možda postoji problem sa DNS-om ili portovima.

TRACERT ip_adresa

Trejsrut koristi isti protokol kao i PING, ali meri tranzitno kašnjenje paketa preko mreže. Testira ceo lanac od klijenta do servera, i sve tačke kroz koje on prolazi.  Kada padne tačno znamo gde padne, pa možemo kasnije dublje da istražujemo.

TELNET IP/ADRESA PORT

Komanda neće podrazumevano raditi na Windowsu, već morate da je uključite. Ispituje TCP/IP konekciju. Možemo da ispitamo da li je određeni port otvoren na udaljenom serveru. Takođe, ako se konektujemo na sajt naš pregledač se povezuje na port 80 ili 443.

NSLOOKUP adresa_servera

Ova komanda testira samo DNS. Ako nam sve radi, a ovo ne, znači da moramo da ispravimo DNS podatke ili se oni još nisu propagirali.

Pogledaj još

Refaktorisanje (prerađivanje koda)

Jednostavno rečeno, refaktorisanje predstavlja prerađivanje izvornog koda bez promene njegove funkcionalnosti. Dakle, nakon refaktorisanja programerski …