Kako da brže kucate na tastaturi telefona (Android)?

Kucanje na računaru je lako i brzo. Na telefonu to nije slučaj, tipke su sićušne i koristimo samo par prstiju. Kako da se ubrzamo?

1) Predlaganje reči

Verovatno ste primetili da na nekim tastaturama postoji sugerisanje reči.
Ukucate početno slovo, pa sledeće, i ono posle toga. Za to vreme aplikacija sama predlaže na koju reč mislite. Ako dobro pogodi, preostala slova unesete samo jednom dodirom. Nije uvek tačna u svom pogađanju, ali je prilično dobra.

Ako vam predviđanje teksta smeta, isključite ga u podešavanjima tastature.

2) Glasovni unos teksta

Podržavaju svi telefoni, čak i za srpski jezik. Ne možete se osloniti samo na ovaj način unosa, jer još uvek za naš jezik nisu podržani znaci interpunkcije. Ali svakako možete da ga koristite kao dopunu. Sve što je potrebno je da na tastaturi dodirnete ikonicu za mikrofon.

3) Kucanje prevlačenjem

Stavite prst na početno slovo reči, držite ga stistnutog na ekranu, pa ga samo prevučete do sledećeg slova, pa drugog sledećeg, sve do poslednjeg. Kada završite reč, podignite prst sa ekrana. Pojaviće se razmak. Ako se naviknete na ovaj režim, kucanje će ići mnogo brže.

4) Promena veličine tastature

Povećajte veličinu tastature. Podrazumevana veličina nije dovoljna za svakog, naročito za ljude koji imaju velike prste.. Idite na podešavanja tastature i potražite opciju povećanja.

A uvek možete da instalirate novu tastaturu, npr SwiftKey ili Gboard čiju veličinu i poziciju možete da menjate.

Pogledaj još

Koliko ste zavisni od telefona? Proverite koliko vremena provodite na njemu.

Svi android telefoni imaju mogućnost da proverite koliko vremena dnevno provodite na aplikacijama. Nema ko …