Šta je to izdanje softvera (software release)?

Kratko rečeno, izdanje softvera je uobličena verzija softvera koja je spremna za krajnjeg kupca. To ne mora da znači da je to konačna verzija softvera. Nekada kada su izdanja izlazila na CD/DVD nosačima, to i jeste bilo u neku ruku konačno, do nekog novog izdanja.

Sada zahvaljujući prodaji preko interneta, ažuriranje može da se obavlja maltene svakog dana, mada bi svakog kupca to iznerviralo (niko ne voli da stalno mora da ažurira sve svoje aplikacije). Treba biti umeren sa zakrpama. Ažuriranja svakako treba slati kad god su potrebne hitne ispravke.

Iza svakog izdanja stoji ogroman posao, i to ne samo razvojni rad, već i rigorozno testiranje. Put od koncepta do krajnjeg izdanja nije linearan. Između često imamo alfa i beta verzija.

Alfa verzija je vrlo rani pregled aplikacije koji još uvek nije namenjen javnosti. U njemu su mogu biti prisutne ozbiljne greške. Šta više, to je samo okvirni izgled, pa su nepotpune funkcionalnosti više pravilo nego izuzetak. Alfa verzija je obično dostupna samo širem timu koji radi na razvoju i testiranju.

Beta verzija treba da bude funkcionalnija i stabilnija od alfa verzije, mada i dalje sadrža greške. Ona se lansira samo određenom broju  korisnika kako bi se prikupile dragocene povratne informacije.

U industriji igara, javna beta verzija ili rani pristup sada su uobičajeni, a stvarno izdanje može se odlagati godinama.

Redovno izdanje softvera dolazi nakon beta verzije i ono garantuje određeni nivo kvaliteta.

Izdanje softvera u praksi

Izdanje softvera često se naziva određenim brojem, na primer, 1.0 ili 15.4. Za razliku od nekad kada su se koristili DVD-jevi, danas se prodaja vrši preko veb stranica. Kupci koji su kupili staru verziju, mogu da preko sajta zatraže momentalno ažuriranje na najnoviju.

Međutim, u modelima prodaje kao što je SAS (Softver kao usluga), kupci koriste model pretplate, i uvek dobijaju najnoviji broj verzije. Sva ažuriranja su uključena u cenu.

Pogledaj još

Koji su nedostaci rada u IT industriji?

Vlada mišljenje da rad u informacionim tehnologijama predstavlja karijeru iz snova. Posao je zanimljiv, uzbudljiv, …