Početna / Pregledači / Opera VPN – promenite IP adresu na svom računaru

Opera VPN – promenite IP adresu na svom računaru

VPN (virtuelna privatna mreža) je tehnologija koja pravi enkriptovanu konekciju preko neke druge (javne) mreže. Kada se na Internet kačite preko VPN-a možete da zamaskirate svoj identite i promenite svoju IP adresu.

Zato su VPN-ovi veoma popularni, naročito u zemljama u kojima su neki internet sajtovi blokirani. Nažalost, dobar VPN se plaća. Ako i nađete neki koji je besplatan on je ili spor ili vas bombarduje reklamama.

Ranije smo pisali o Tor pregledaču, koji je jedan od najboljih načina da sakrijete IP adresu, a danas predstavljamo novi servis koji solidno radi, ništa ne košta a može da se koristi i na Android uređajima.

U pitanju je Opera VPN koji je kompanija lansirala ove godine. Na računarima može da se koristi iz Operinog pregledača, a za android telefone i tablete postoji zasebna aplikacija. Pokazaćemo kako da koristite i jedno i drugo.

VPN na računaru

Najpre treba da preuzmete i instalirate Operu. Pregledač je sličan Google Chromu, s tim što nudi neke dodatne funkcije. Brzo radi i preporučujemo da ga isprobate. Možete i da promenite jezik odlaskom na Postavke – Pregledač – Jezici (Settings – Browser – Languages).

postavke-opera

podesavanja-opera

pregledac-jezici

jezik-interfejsa-u-operi

Za uključivanje VPN, potrebno je da odete na Postavke – Privatnost i bezbednost (Settings – Privacy and Security), i tu štiklirate Uključi VPN.

ukljuci-vpn

omoguci-vpn

Virtuelna mreža će postati aktivna, i sve što treba posle da uradite je da u gornjem meniju, kao na slici, odaberete željenu IP adresu. U ponudi su trenuto SAD, Kanada, Holandija, Nemačka i Singapurt.

vpn-podesi-zemlju
Po potrebi VPN možete i da isključite iz istog menija.

Pogledaj još

Kako da pošaljete istu poruku velikom broju primalaca na Viberu?

Ako želite da pošaljete obaveštenje velikom broju kontakata na Viberu, iskoristite potencijal lista emitovanja. One …