Opera VPN – promenite IP adresu na svom računaru

VPN (virtuelna privatna mreža) je tehnologija koja pravi enkriptovanu konekciju preko neke druge (javne) mreže. Kada se na Internet kačite preko VPN-a možete da zamaskirate svoj identite i promenite svoju IP adresu.

Zato su VPN-ovi veoma popularni, naročito u zemljama u kojima su neki internet sajtovi blokirani. Nažalost, dobar VPN se plaća. Ako i nađete neki koji je besplatan on je ili spor ili vas bombarduje reklamama.

Ranije smo pisali o Tor pregledaču, koji je jedan od najboljih načina da sakrijete IP adresu, a danas predstavljamo novi servis koji solidno radi, ništa ne košta a može da se koristi i na Android uređajima.

U pitanju je Opera VPN koji je kompanija lansirala ove godine. Na računarima može da se koristi iz Operinog pregledača, a za android telefone i tablete postoji zasebna aplikacija. Pokazaćemo kako da koristite i jedno i drugo.

VPN na računaru

Najpre treba da preuzmete i instalirate Operu. Pregledač je sličan Google Chromu, s tim što nudi neke dodatne funkcije. Brzo radi i preporučujemo da ga isprobate. Možete i da promenite jezik odlaskom na Postavke – Pregledač – Jezici (Settings – Browser – Languages).

postavke-opera

podesavanja-opera

pregledac-jezici

jezik-interfejsa-u-operi

Za uključivanje VPN, potrebno je da odete na Postavke – Privatnost i bezbednost (Settings – Privacy and Security), i tu štiklirate Uključi VPN.

ukljuci-vpn

omoguci-vpn

Virtuelna mreža će postati aktivna, i sve što treba posle da uradite je da u gornjem meniju, kao na slici, odaberete željenu IP adresu. U ponudi su trenuto SAD, Kanada, Holandija, Nemačka i Singapurt.

vpn-podesi-zemlju
Po potrebi VPN možete i da isključite iz istog menija.

Pogledaj još

Kako prevesti članak u Edge brauzeru?

Majkrosoftov Edge brauzer u seb ima ugrađenu funkciju za prevođenje internet članaka. Potrebno je samo …