Kako Fejsbuk odlučuje šta da vam prikaže u novostima?

Da li ste nezadovoljni novostima koje vam se prikazuju na Fejsbuku? Na primer, stalno se izbacuju slike prijatelja koje vas i na zanimaju baš toliko, a vesti sa vašeg omiljenog sajta nema uopšte.

To se dešava zato što Fejsbuk ne prikazuje objave sa svih stranica koje pratite, i sve aktivnosti prijatelja. On prikazuje samo ono najbitnije i ono što misli da će vam se svideti.

Koje se glavne karakteristike Fejsbukovog algoritma?

1) Prati se vaša aktivnost

Objave prijatelja i stranica, čije slike često gledate, klikćete na njihove linkove ili komentarišete njihove objave, Fejsbuk će češće prikazivati. Sve te aktivnosti Fejsbuk tumači kao interesovanje.

2) Popularni postovi imaju prednost

U slučaju da Fejsbukovi algoritmi detektuju veliku aktivnost (klikovi, lajkovi, komentari, pogledi) na nekoj objavi, prikazaće vam je u novostima. Pod velikom aktivnošću misli se na ono što je veće od uobičajenog.

Zamislite situaciju da pratite stranicu koja na svakih sat vremena izbaci  novu vest. Fejsbuk verovatno neće prikazivati svaku od njih, jer zna da nemate vremena sve da pročitate. Videćete samo one objave na kojima je prisutna velika aktivnost, što se iskazuje u broju klikova, pogleda, lajkova i komentara. Isto važi i za prijatelje. Možda imate nekog prijatelja koji vam skoro nikad ne izlazi u novostima, ali ako on objavi da je, na primer, dobio dete, tada će svako lajkovati status i čestitati, što će se pojaviti svima u novostima.  Kada je u pitanju video, Fejsbuk takođe gleda i količinu vremena koju neko provede gledajući video, i tek tada odlučuje da li da još nekome prikaže taj video.

3) Ono što vaši prijatelji vole ima prednost

Fejsbuk ne gleda samo vaše ponašanje, već i ponašanje vaših prijatelja. U skladu sa tim će favorizovati objavu koju je prijatelj komentarisao, pročitao ili lajkovao.

4) Algoritam se stalno dorađuje

U želji da sve usavrši do maksimuma, Fejsbuk često menja i dorađuje svoj algoritam. Takođe, često ga i testira na određenoj grupi korisnika, kako bi ustanovio šta bolje deluje. Stoga se nikada ne može biti siguran koji tačno faktori utiču na nečiju vidljivost.

Šta raditi kada niste zadovoljni Fejsbuk novostima?

U principu, ako niste zadovoljni svime što vam izlazi na Fejsbuku, probajte da to sami poboljšate.

1) Otpratite prijatelje koji vas ne interesuju

ostiklirajte

Prijatelje koji su vam dosadni možete da otpratite, a da i dalje ostanete prijatelji. Potrebno je samo da otčekirate opciju Prati na njihovom profilu. Ostaćete prijatelji, oni ništa neće primetiti, a njihove objave vam se više neće prikazivati. Uvek možete da se predomislite i ponovo ih zapratite.

2) Otpratite stranice koje vam više nisu zanimljive

odlajkujte stranicu

Stranice i sajtovi se menjaju, kao i vaša interesovanja, pa zato nema ničeg lošeg u tome da malo pročešljate sve sajtove koje pratite i da izbacite one koje ne želite da vidite.

3) Sakrivanje objave

sakrija objavu sa fejsbuka

Pogledaj još

Kako da obrišete istoriju pretraga na Instagramu?

Svašta se čuva u okviru naših naloga na društvenim mrežama, pa između ostalog i istorija …