Kako napraviti prezentaciju koja drži pažnju

Kako da napravite dobru prezentaciju? Nimalo nije prijatno kada shvatite da publika zeva, a vi pričate o nečemu bitnom. Na kraju budete prilično razočarani, jer ste uložili dane u pripremu, a niste dobili nikakvu povratnu informaciju.

dobra prezentacija

Spremili smo za vas nekoliko saveta kako da vam se to ne nesi. Na kraju teksta imate primere  odličnih prezentacija.

1) Što manje teksta na slajdu

Ovaj savet ste već sigurno čuli nebrojeno puta, ali se uprkos tome greška stalno ponavlja. Ako stavite previše teksta na slajd, jedan deo zainteresovanih gledalaca će pokušati sve da pročita. Dok čitaju, neće da čuju šta pričate.  Drugi deo publike, pak, će samo preleteti očima preko napisanog. Najbolje je da pomirite dva suprotnosti, tako što ćete na svaki slajd staviti po maksimum dve rečenice, sa jednom glavnom porukom.

U slučaju da je baš neophodno da koristite dugačke pasuse u slajdu, onda nemojte da sve prikažete odjednom. Neka se pojavljuju rečenica po rečenica dok pričate. To je mnogo bolje. Podrazumeva se naravno da uvek ostavite dovoljno vremena za svaki slajd.

2) Povećajte broj slajdova sa slikama, dijagramima i grafikonima

Mnogi misle da prezentacija treba da sadrži sve što želite da kažete, ali to je nemoguće izvesti. Ona je samo pomoćni alat, dok sve ostalo treba sami da ispričate.

Poznato je da ljudski mozak bolje razume i pamti slike, stoga koristite što više vizuelnih elemanata. Koncepte i informacije možete lako prikazati grafikonom, dijagramom ili slikom. Doduše, stavljajte po jedan dijagram ili sliku na slajd. Nemojte prenatrpavati.

3) Bitna je logična struktura

Uvek je korisno započeti sa kratkim sadržajem. Podelite prezentaciju na nekoliko bitnih tema, i dajte publici do znanja o čemu trenutno pričate i  šta posle sledi. U suprotnom, nećete delovati koherentno.

4) Unapred vežbajte prezentovanje

Ceo utisak umnogome zavisi i od samog predavača. Ako često zamuckujete, pravite pauze dok pokušavate da se setite šta treba da kažete, ili preskačete sa jednu na drugu temu, kako vam padne na pamet, to nikako neće ostaviti dobar utisak. Retko ko može da izađe pred publiku i priča nepripremljeno, a da se to ne primeti. Zato uvek treba da spremite plan predavanja i da sve izvežbate kod kuće. Tako će se smanjiti i trema.

Vodite računa da pričate dovoljno sporo, kako bi slušaoci imali vremena da absorbuju ono što kažete. Važi i obrnuto, ako pričate suviše brzo, niko neće moći da vas prati.

5) Ne preterujte sa kombinacijama boja i dizajna

Neki od nas vole da eskperimentišu sa specijalnim efektima i animacijama, pa ih ubace u svaki slajd. To jeste u nekim trenucima zabavno, ali nemojte preterivati.

Animirana i šarenolika prezentacija će sigurno privući pažnju, ali samo ako je to napravljeno sa ukusom. U slučaju da nemate mnogo smisla za dizajn, najbolje je da se držite već unapred kreiranih pozadina (predložaka).

6) Nemojte se fokusirati samo na ekran

Proširite vidokrug gledalaca. Crtajte po tabli koja se nalazi pored vas, podelite unapred odštampane materijale za publiku itd. Iskoristite celu prostoriju.

7) Postavljajte pitanja

Pitanja bude interesovanje, golicaju radoznalost i čine da publike bude angažovana. Nemojte odmah da odgovarate, već ih ostavite da par trenutaka budu u nedoumici. Možete napraviti i neki kratak kviz znanja, i pokazati im koliko malo znaju.

8) Budite zanimljivi, koristite priče i anegdote

Predavač koji govori jednoličnim glasom, gledajući u istu tačku ima da udavi sve prisutne. Stoga treba da se potrudite da budete zanimljivi. Unesite emocije u ono što pričate, pravite pauze, koristite priče i anegdote, kako bi na zanimljiv način prezentovali ono što želite da kažete.  Zamislite da objašnjavate temu dobrom prijatelju.

Dok govorite, gledajte u publiku, jer se njoj obraćete. Pukim čitanjem teksta sa slajdova ili beleški delujete bezlično

I na kraju, izvukli smo za vas nekoliko popularnih prezentacija sa Slideshare-a, koje najbolje ilustruju gore napisano.

Pogledaj još

Osnove XML-a

Ako se bavite izradom i testiranjem API-ja, treba da znate da postoje dva glavna formata …