Rad sa oznakama u Gmail-u

U slučaju kada nam dnevno pristiže i po nekoliko desetina mejlova, može biti prilično teško da se organizujemo. Nemamo svaki put vremena da im se posvetimo, a odlaganjem za kasnije uvek rizikujemo da nešto zaboravimo ili previdimo.

U takvim situacijama, kod Gmaila, popularnog besplatnog servisa za elektronsku poštu, od velike koristi su oznake (labels).

oznake u gmail

Omogućavaju da bolje organizujemo svoje elektronsko sanduče. Na primer, možemo da sve poruke na koje trenutno nemamo vremena da odgovorimo, označimo kao „Odgovori kasnije“. Kada odgovorimo na mejl, skinemo oznaku klikom na x. Na sličan način možemo označavati poruke koje imaju istu tematiku, za kasnije pregledanje. Svakoj oznaci možemo dati i zasebnu boju, što pruža i veću preglednost.  Jedan isti mejl možemo da označimo sa nekoliko različitih oznaka.

Svim oznakama pristupate iz levog menija, tako što kliknete na Više (More).

gde se nalaze oznake u gmailu

Potom odaberite Upravljaj oznakama (Manage labels).

upravljaj oznakama u gmailu

Iz tog menija pravite nove oznake, ali i birate one koje želite da budu prikazane. Sami dajete ime, a kao što se da videti, možete čak praviti i podoznake.

nova oznaka gmail

Nova oznaka će se pojaviti u meniju sa strane, i tu joj lako možete promeniti boju.

promena boje oznake u elektronskom sanducetu

Svakom mejlu možete dodati oznaku po potrebi tako što ćete ga selektovati i odabrate željenu oznaku. Lako ih i uklanjate.

primena oznake gmail

dodavanje oznake iz mejla

U slučaju da želite da određeni mejlovi imaju uvek istu oznaku, treba da primenite filtere. Oni se mogu primeniti retroaktivno na pristiglu poštu.

O tome smo pisali u jednom od prethodnih članaka, pa preporučujemo da pročitate ovde.

Pogledaj još

Kako sačuvati mejlove iz Outlooka kao zasebne datoteke?

Nekoliko načina za čuvanje mejlova van Microsoft Outlooka.