Početna / Trikovi i uputstva / Rad sa datumima i vremenom u Excel-u – prvi deo

Rad sa datumima i vremenom u Excel-u – prvi deo

Pored brojeva, vremenski podaci su najčešći tip podataka koji se koristi u Excelu. Rad sa njima generalno može biti prilično zbunjujući, jer isti datum ili vreme mogu da se u Excelu prikažu na više načina. Ponekada se datum tvrdoglavo pretvara u broj ili obrnuto, stvarajući nam velike glavobolje.

Spremili smo za vas nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da bolje baratate sa datumima i vremenom u Excelu. U ovom prvom delu se fokusiramo na unos podataka koji predstavljaju neki tačno određen datum ili vreme, dok ćemo u kasnijim delovima više pričati o operacijama sa vremenom i datumima. Pod vremenom mislimo na doba dana, odnosno, sate, minute i sekunde, dok pod datumom podrazumevamo tačan datum u kalendaru. Oba tipa podatka mogu da se koriste zajedno.

Excel-ov format za datum i vreme

Excel čuva i datum i vreme u obliku brojeva. Datum se čuva kao broj, koji predstavlja ukupan broj dana koji je protekao od 1. januara 1900 godine do konkretnog datuma.

broj jedan u excelu

Na primer, datum 2. januar 1900 godine se čuva kao broj 2, dok se datum 1. januar 2005, čuva kao 38353 , pošto je toliko dana prošlo od 1 januara 1900. godine.

Vreme se čuva u obliku decimalnog broja, koji uzima vrednosti od 0 do 0,9999. Te vrednosti predstavljaju procenat koliko je vremena proteklo u odnosu na 24 časa.

kako se cuva vreme

Na primer 00:00:00 ima broj 0, dok vreme 23:59:59 ima broj 0,99.

Jedno polje može da sadrži i datum i vreme, kao što vidite ovde.

datum i vreme u excelu

Kako prikazati broj u obliku datuma i obrnuto?

Za prikazivanje broja u obliku datuma potrebno je da kliknete desnim tasterom miša na broj ili datum, pa tu odaberete Format Cells (Oblikuj ćelije).

oblikuj celije u excelu

Potom odaberite da li želite da se prikazuje broj ili da se prikazuje datum ili vreme.

vreme i datum u excelu

Brži način je da to uradite direktno iz glavnog menija, kao na slici.

menjamo vreme ili datum u excelu

Kako promeniti podrazumevani format datuma?

Podrazumevani format datuma je onaj koji sistem automatski prepoznaje. Na primer, podrazumeva se da datum sadrži tačke umesto kosih crta. Ako vam se to ne  sviđa, možete lako izmeniti.

Potrebno je da odete u Kontrolnu tablu (Control Panel) i potražite Regional and Language Settings (Region i jezik).

podesavanje podrazumevanog formata za vreme i datum

Sada odaberite koji kraći i duži format datume želite da budu podrazumevani. U slučaju da vam se ne sviđaju ponuđene opcije, kliknite na Additonal Settings i tu sami ukucajte kako želite da vam izgleda datum. Sada će svaki datum biti prikazan na taj način.

Kako napraviti svoj format datuma?

Ne morate da menjate podrazumevani format datuma svaki put, već možete da napravite svoj format koji ćete koristiti po potrebi. To se radi veoma jednostavno, iz istog menija kao i podešavanje datuma. Dakle kliknete desnim tasterom miša na Oblikuj ćelije (Format Cells), pa odande na Custom i tu vidite možete da odaberete neki od drugih formata.

pravimo format datuma ili vremena po potrebi

Ne morate se ograničiti samo na ponuđeno, već možete napraviti svoj format. To se radi kombinovanjem kratkih kodova koje možete naći ovde.

Pogledaj još

Kako da podatke sa neke internet stranice prebacite u Excel?

Neretko se dešava da su nam potrebni podaci sa određenog sajta, ali nigde ne možemo …