Kako praviti dijagrame pomoću programa yEd?

Izrada dijagrama je često potrebna. Njihova upotreba u prezentacijama i radove je poželjna, jer čitaocu bolje objašnjava šta smo hteli da kažemo, ali i odražava da dobro baratamo temom koju opisujemo. Preporučujemo da ih uvek koristite jer, bez ikakve sumnje, ostavljaju dobar utisak. Međutim, izrada dijagrama nije jednostavna. Ako nemate mnogo smisla za dizajn i grafiku, držite se već postojećih obrazaca, nemojte mnogo da eksperimentišete sa bojama i oblicima.

Što se tiče softvera za izradu dijagrama, mi smo o nekima od njih već pisali. A tu su i alati za umne mape, koji takođe mogu biti od pomoću. Ali i sami Microsoft Office i LibreOffice programi imaju u sebi ugrađene dobre alata za izradu dijagrama.

Danas ukratko predstavljamo još jedan odličan besplatan program, koji se nama učinio veoma jednostavnim za upotrebu. U pitanju je program yEd.

Nakon instalacije, može da vas zastraži mnoštvom mogućnosti, ali se lako savladava.

U principu prvo imate Paletu u kojoj odabirate izgled čvorova, to jest oblika koje želite da ubacite u dijagram. Ne obraćajte pažnju na boju ili veličinu, jer sve to možete da naknadno podesite. Kliknete na oblik, i prevučete ga u radno okruženje.

paleta oblika za upotrebu

Potom veličinu možete lako da mu menjate običnim prevlačenjem. Zatim u donjem meniju sa podešavanjima.

Zatim kliknete na željeni oblik, i ukazaće se sva njegova moguća podešavanja u donjem meniju Properties.

podesavanja za oblik dijagrama

Tu možete menjati boju i debljinu linija, unutrašnju boju, ubaciti tekst, font i još svašta nešto.

kako ubaciti tekst u dijagram

Najbolje je da malo eksperimentišete, dok se sa svime ne upoznate. Do istih podešavanja možete doći ako klikneta desnim tasterom miša na oblik, pa na Properties.

Nakon što napravite oblike i ubacite tekst, treba da ubacite linije koje ih povezuju. Linije se takođe nalaze u paleti u sekciji Edge types.

linije u dijagramu

Odaberite željenu liniju, pa njome možete lako spajati oblike međusobno. Nemojte da ubacujete linije, ako imate samo jedan oblik, jer onda linije nema šta da spoji, osim da spojite oblik sam sa sobom. Dok je prevlačite, klikćite miše dva puta, ako želite da napravite krivinu.

Linijama takođe u polju Properties možete menjati i debljinu i boju. Oblike brišete tako što ih selektujete, pa onda pritisnete dugme Delete.

Potrebno je da provedete malo vremena eksperimentišući, kako bi se upoznali sa svim mogućnostima programa.

Na kraju treba da dijagram izvezete u obliku slike. Zato nemojte da idete na Save, već idite na File – Export i tu ćete moći da izvezete dijagram u formatu slike.

izvezi dijagram u  obliku slike

Pored slike možete da ga izvezete u PDF, svg ili HTML formatu.

izvoz dijagrama

U sledećem koraku je u padajućem meniju potrebno da odaberete tačan format slike.

Pogledaj još

Kako da napravite efekat kružnog teksta u PowerPointu?

Svi tekstualni efekti lako se prave ako koristite WordArt. Umetnete tekst. Potom samo odaberete odgovarajući …