Početna / Trikovi i uputstva / Kako da se LibreOffice dokument uvek čuva u Office formatu?

Kako da se LibreOffice dokument uvek čuva u Office formatu?

Mnogi od nas, prilikom rada na dokumentima, umesto Microsoft Office paketa koriste LibreOffice, koji ima skoro sve iste funkcionalnosti. Povrh svega je potpuno besplatan, bezbedan i dostupan na skoro svim jezicima. Već smo pisali kako ga možete čak koristiti i za proveru pravopisa.

Elem, pošto je to program otvorenog formata, on uvek pri korišćenju forsira svoje slobodne formate, kao što su odt i odx. To su izvorni formati LibreOffice-a i njih Word, Excel ili PowerPoint neće moći da prepoznaju. Tada se može javiti problem, ako nekome ko nema LibreOffice pošaljete dokumenta u tom formatu, jer neće moći da ih otvori.

Takve probleme možete izbeći tako što ćete ići na:

1) opciju Export (Izvezi) u PDF  (vidite sliku) ili

2) tako što ćete dokument sačuvati u nekom od Office-ovih formata.

 izvezi libreoffice u pdf format

Na primer, ako je u pitanju tekstualni dokument, tada treba da u Sačuvaj kao meniju, uvek odaberete opciju  doc ili docx, što su stariji i noviji format Microsoft Word-a. Za Excel birate xls ili xlsx, a za PowerPoint ppt ili pptx.

 sacuvaj kao meni odabir formata

Međutim, dešava se da se ne setimo uvek da snimimo dokument u odgovarajući format. Kako ne bi rizikovali da zaboravimo i pošaljemo pogrešan format, možemo podesiti da se dokument uvek čuva u Office formatu.

Idite na Alatke – Podešavanja.

alatke podesavanja libreoffice

Potom, kliknite na opciju za SaČuvaj, (Save). Tu odaberite u kom formatu želite da se dokumenti čuvaju podrazumevano, a ne da vi uvek morate ručno da ih menjate.

 uvek sacuvaj kao

Takođe, odštiklirajte i opciju da vas LibreOffice uvek upozori kada dokument snimate u format koji nije njihov izvorni.

Pogledaj još

Validacija podataka – Excel/Google tabele/LibreOffice Calc

Validacija podataka podrazumeva da ograničite šta korisnik sme da unese u ćeliju. Na primer, ako …