Ko sve na Internetu može da vidi vašu IP adresu?

Svako od nas, prilikom povezivanja na Internet, dobija jedinstvenu IP adresu, koja predstavlja broj specifičan za tu konekciju. Tu IP adresu vidi svaki servis koji posetite, kao što i vi možete da vidite IP adresu servisa koji posećujete. Na primer, svaki put kada otvorite program koji se povezuje na internet (imejl klijent, igricu itd..), ili kada posetite neki sajt, ti servisi mogu da vide vašu IP adresu. To se odnosi na sve uređaje preko kojih ste onlajn (tablet, telefon, laptop…).

ip adresa mapa

Adresa je, sama po sebi, jedinstven broj. Pomoću njega se vidi geografska lokacija korisnika, a eventualno i ime  internet provajdera.  Vaš internet provajder u svakom trenutku može da vidi ko je i kada koristio koju IP adresu. Nema nikakve veze da li je ona statička ili dinamička.

Naravno, postoje  situacije kada jednu IP adresu koristi više ljudi istovremeno. Na primer, svi zaposleni  u jednoj firmi verovatno imaju istu IP adresu. To važi i za javne ili hotelske wi-fi konekcije.

Podaci o IP adresama se skoro uvek koriste isključivo u statističke svrhe. Sajtovi žele da znaju iz kojih zemalja dolaze njihovi posetioci. Ali, s druge strane, svi ti servisi su uvek dužni da te podatke dostave policiji ili drugim pravnim organima, ako ih ovi zatraže. Policija kasnije može da kontaktira internet provajdera i zatraži ime osobe koja stoji iza određene adrese. Tako da je vrlo lako povezati IP adresu i osobu koja je koristila.

U poslednje vreme, mnogi korisnici postaju skeptični prema deljenju podataka sa bilo kojim drugim servisima, jer su zabrinuti za svoju privatnost, i ne žele da rizikuju da njihovi podaci dospeju u pogrešne ruke. Tada koristiti servise koji sakrivaju IP adresu.

Najbolji servis za sakrivanje IP-ja je Tor Browser. Instalirate ga i koristite kao običan pregledač, umesto Chrome-a ili Fajerfoksa. Konekcija je solidna, premda svi servisi za maskiranje IP-ja usporavaju konekciju.  Tor Browser sakriva vašu IP adresu samo kod sajtova koje posećujete. Za sve ostale servise (igrice, drugi programi) najbolje je da probate da koristite neki VPN. Kod pojedinih programa, kao što je utorent, na primer, ne možete sakriti svoj IP.

Na kraju vas podsećamo da svoju IP adresu vidite ovde,  dok tuđu IP adresu analizirate ovde.

primer ip adrese

photo credit: pjf.id.au

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …