Početna / Email / Kako da bolje upravljate svojom elektronskom poštom?

Kako da bolje upravljate svojom elektronskom poštom?

Maltene da i ne postoji internet korisnik koji nema svoju elektronsku poštu. Elektronsko poštansko sanduče (email) koristimo u poslovne ili privatne svrhe. Umesto da ga koristimo pametno, mejl se često pretvori u pravog gutača vremena i koncentracije, ili, s druge strane, bude prepravljen bespotrebnim porukama, pa ga totalno izbegavamo. 

Spremili smo za vas nekoliko saveta kako da se bolje odnosite prema svojoj elektronskoj pošti.

1. Odjavite se od svega što ne želite da čitate

Prijavljivanje na primanje vesti sa nekog servisa ili sajta je uobičajeno, ako želimo da budemo u toku sa svim novostima. Međutim, naša interesovanja i prioriteti se vremenom menjaju. Stoga budite nemilosrdni u odjavljivanju sa vesti koje vas više na zanimaju. Potražite na dnu mejla malim slovima Unsubscribe ili Odjavi se sa liste, kako bi se jednim klikom odjavili od svih nepoželjnih poruka u budućnosti.

odjavite se sa email liste

Neka ostane samo ono što stvarno čitate. Kasnije se možete lako prijaviti opet, ako vam nešto zatreba.

2. Isključite automatske mejlove sa Tvitera, Fejsbuka i drugih sličnih sajtova

Sajtovi na kojima imamo registrovan naloge, vole da nam šalju obaveštenja o najnovijim aktivnostima putem mejla. Ali, ta obaveštenja nam često nisu potrebna, naročito ako i inače redovno posećujemo taj sajt. Potražite podešavanja elektronske pošte, koja postoje u svakom nalogu i isključite mejlove koje ne želite da primate.

Primer Fejsbuka:

obavestenje fejsbuk

Primer Tvitera:

obavestenja sa tvitera

3. Filteri i oznake

Skoro svaki imejl klijent ili servis omogućava da sortiramo poruke preko filtera, ili da ih označavamo, kategorišemo, bojimo i slično. Kada je dobro podešeno, označavanje može da nam umnogome olakša rad i uštedi vreme, jer znamo čemu u kom trenutku da damo prioritet.

4. Prijavite mejlove kao spam

prijavi email kao spam

Svaku nepoželjnu elektronsku poštu, sa koje ne možete da se odjavite, prijavite kao spam. Kada ih dovoljno veliki broj ljudi prijavi , onda će se svi njihovi budući mejlovi automatski preusmeravati u spam folder, pa ih niko neće videti.

5.  Ograničite neprestano proveravanje

Obaveštenja o novoprispelim mejlovima, koja iskaču na računaru, su prilično iritantna. Bez ikakve sumnje remete koncentraciju i smanjuju produktivnost. Zato nemojte da koristite ta obaveštenja, niti da kompulsivno proveravate email na svakih petnaest minuta. Najbolje je da odredite jedno određeno doba dana kada čitate i odgovarate na mejlove i da se toga strogo pridržavate. Na primer, ujutro kad se probudite, posle ručka, ili na svaka dva sata. Sve zavisi od količine mejlova koje primate.

Pogledaj još

Kako da pokrenete Microsoft Outlook u Safe Mode-u?

U slučaju da Microsoft Outlook neće da se pokrene, probajte da ga otvorite u Safe Mode-u.