Kako da bolje upravljate svojom elektronskom poštom?

Elektronska pošte je ili gutač vremena ili prepravljen bespotrebnim porukama, pa joj ni ne pridajemo značaja.

Spremili smo za vas nekoliko saveta kako da se bolje odnosite prema njoj.

1. Odjavite se od svega što ne želite da čitate

Normalno je da se naša interesovanja menjaju vremenom. Stoga budite nemilosrdni u odjavljivanju sa vesti koje vas više na zanimaju. Potražite Unsubscribe ili Odjavi se sa liste.

odjavite se sa email liste

Neka ostane samo ono što stvarno čitate.

2. Isključite obaveštenja sa društvenih mreža

Sajtovi vole da nam šalju obaveštenja o najnovijim aktivnostima. Ali ona su retko potrebna. Potražite podešavanja elektronske pošte, koja postoje u svakom nalogu i isključite mejlove koje ne želite da primate.

Primer Fejsbuka:

obavestenje fejsbuk

Primer Tvitera:

obavestenja sa tvitera

3. Filteri i oznake

Svaki imejl klijent pruža mogućnost da sortiramo poruke, kategorišemo ih, bojimo i slično. Dobro označavanje može da olakšava rad i uštedi vreme.

4. Prijavite spam

prijavi email kao spam

Svaku nepoželjnu elektronsku poštu, sa koje ne možete da se odjavite, prijavite kao spam. Tako će ona prestati da stiže ne samo nama, već i ostalim korisnicima.

5.  Ograničite neprestano proveravanje

Obaveštenja o novoprispelim mejlovima, koja iskaču na računaru, su prilično iritantna. Bez ikakve sumnje remete koncentraciju i smanjuju produktivnost. Zato nemojte da koristite ta obaveštenja, niti da kompulsivno proveravate email na svakih petnaest minuta. Najbolje je da odredite jedno određeno doba dana kada čitate i odgovarate na mejlove i da se toga strogo pridržavate. Na primer, ujutro kad se probudite, posle ručka, ili na svaka dva sata. Sve zavisi od količine mejlova koje primate.

Pogledaj još

Brzo čišćenje podataka u Excelu (formatiranje, linkovi, komentari …)

Excel ima nekoliko načina da brzo obrišete određene podatke. Možda niste ni bili svesni ove …