Kako sprečiti širenje lažnih informacija na internetu?

Internet je prepun lažnih informacija, glasina i neproverenih vesti. One se plasiraju iz raznoraznih razloga, uglavnom iz neznanja, ali često je tu i skrivena namera ostvarivanje materijalne koristi ili širenje određenih ideja. A neko naprosto voli da širi paniku i dezinformacije. Baš zbog toga uvek treba biti skeptičan i sve primati sa rezervom. Ne treba slepo upijati i verovati sve što pročitamo, jer svako može da plasira lažnu vest u komentarima, forumima i drugim anonimnim mestima. Posle to drugi pokupe, misleći da je tačno i rašire po internetu. Naročito je problem kada neko pokuša da iskoristi našu dobru nameru da nekome novčano pomognemo, time što će plasirati lažne brojeve za uplatu novca. 

Ova slika je iz Februara, 2014. Nije slikana u poplavama u Srbiji.
Ova slika je iz Februara, 2014. Nije slikana u poplavama u Srbiji.

 1) Potražite originalni izvor informacija

 Kredibilnost originalnog izvora informacija ukazuje na to da li je informacija tačna ili ne. Informacija često krene da se širi, pa stigne i do poznatih medijskih kuća, a da se niko nije setio da proveri ko je pravi izvor informacija. Primer za tu su vesti sa sajta njuz.net, koje su se često citirale kao tačne, iako je u pitanju satirični sajt. Čak i poznati mediji mogu lako da nasednu. Stoga, pre nego što u nešto poverujete, probajte da potražite pravi izvor informacija. Da li je taj ko je neko rekao zaista to rekao ili je nešto loše preneto?  Da li postoji kredibilan dokaz za tvrdnju? Ko stoji iza podataka i informacije? Dakle, uvek imajte skeptičan stav, nemojte da prosleđujete informaciju za koju niste sigurni, naročito ako je to poziv za finansijsku pomoć ili nešto drugo. Na taj način, samo širite prevaru.

Znamo da je veoma lako napraviti lažni status sa Fejsbuka, tvitera, SMS poruku, i to dalje prosleđivati kao tačnu informaciju. Ljudi će lako da nasednu.

2) Obična Google pretraga može mnogo da pomogne

Pre nego što se zaletite u širenje i prosleđivanje neproverenih informacija, obavite osnovnu Google pretragu. Na primer, vest možete potražiti na nekom drugom jeziku, da vidite da li su je i strani izvori preneli. Ne zaboravite pretraživanje direktno citiranih reči, tako što ćete ih staviti u navodnike. Lako možete proveriti i neki broj telefona, imena koja se pominju i slično. Ukratko rečeno, ne zalećite se i proverite ono što se proveriti može.

3) Proverite poreklo slika na Internetu

 Veoma je lako proveriti gde se sve određena slika pojavljuje na internetu. Potrebno je da odete na Google slike i tu ili ostavite veb adresu slike ili je otpremite sa svog računara. Pojaviće vam se spisak gde se sve ta slika pojavljuje, pa onda možete da uporedite po datumima, gde se ta slika prvi put pojavila. Začudićete se koliko puta se slike zloupotrebljavaju i koliko puta se lažno predstavljaju.

To naročite važi za nedavne slike poplava u Srbiji. Gornja slika se često predstavlja da je slika poplava u Srbiji, a vidimo oda je slika postavljena na internet  februara 2014. godine.

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …