Kako identifikovati nepoznatu ekstenziju fajla?

Ekstenzija određene datoteke je nastavak na ime fajla, koji se sastoji od tri slova, i daje informacije našem računaru koji program može da otvori taj fajl. Nije uvek uočljiva, iz bezbedonosnih razloga, jer ako je greškom obrišemo, nećemo moći da otvorimo fajl. Pisali smo ranije o tome kako da ekstenziju učinite vidljivom.

Elem, mnogo puta se može desiti da naletimo na fajl čija ekstenzija je nepozata. U određenim situacijama se dešava i da je ekstenzija pogrešna. U takvim slučajevima naš Windows operativni sistem ne može da otvori fajl. Danas predstavljamo jednostavan način da identifikujete nepoznati tip datoteke u operativnom sistemu Windows.

Program koji predstavljamo je TrIDNET, i on ima svoju veb i desktop verziju (verziju koja se instalira na računar). Napominjemo da nema potrebe da otvarate sumnjive fajlove po svaku cenu. U slučaju da vam je datoteka stigla na mejl sa nepoznate adrese ili ste je skinuli sa nekog neproverenog sajta, bolje da ne pokušavate da je otvarate, jer je to verovatno neki virus.

Onlajn identifikacija nepoznate datoteke

U slučaju da nepoznati fajl nije mnogo veliki, ne morate ništa da instalirate, već sve možete proveriti preko svog veb pregledača. Idite na Choose File i tu odaberite nepoznati fajl sa svog računara. Nakon toga kliknite na Analyze. Kao rezultat će se pojaviti tabelica koja pokazuje verovatnoće datoteke.

nepoznata ekstenzija fajla

Kao što vidite na našem primeru, najveća je verovatnoća da fajl ima JPG ekstenziju. Sada je potrebno da preimenujete fajl, i ubacite mu novu ekstenziju. Fajl preimenujete tako što ga selektujete, pritisnete F2 i na ime fajla dodate tačku i ime ekstenzije. U našem primeru je to JPG, jer nam je to program nagovestio.

menjamo ime datoteke

U slučaju da program izbaci neku vama nepoznatu ekstenziju, pre nego što pokušate da je otvorite proučite na internetu, koliko je ta ekstenzija bezbedna i čime se otvara.

Identifikacija ekstenzije preko programa

Na istom sajtu možete skinuti i program koji se instalira na računaru, a služi za identifikaciju nepoznatih ekstenzija. Program se skida zajedno sa propratnim definicijama. Potom te skinute definicije morate da otpakujete u isti folder u kome se nalazi program. Svih njih pet hiljada morate otpakovati tačno u navedeni folder.

instalacija programa za ekstenzije

Zatim možete početi sa analizom. Kao što vidite rezultat nam je isti kao i u veb verziji.

nepoznati fajlovi

Za nepoznate ekstenzije proučite na internetu kojim se programom one otvaraju, ali ako je u pitanju, na primer, .exe ekstenzija (to je program koji se izvršava), izbegavajte da klikćete, da ne biste navukli neki virus.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …