Sajt nedelje: Narodna biblioteka Srbije

U našem serijalu predstavljanja korisnih sajtova, danas posvećujemo pažnju sajtu Narodne biblioteke Srbije. Tamo možete naći mnoštvo korisnih stvari, a ne samo opšte informacije o radnom vremenu i planu programa. Na njihovom sajtu postoje mnoge stare knjige i istorijski materijali, koji će nesumnjivo promeniti vaše viđenje nekih istorijskih događaja i omogućiti vam da naučite nešto novo. Preporučujemo da obavezno pogledate.  Sumiraćemo u nekoliko stavki sve to što možete naći na ovom odličnom sajtu.

1) Srpska književnost u 100 knjiga 

Jedna od zbirki koja je nama privukla veliku pažnju je kolekcija sto knjiga iz srpske književnosti. Tu imate najraznolikiji izbor romana naših poznatih pisaca, kao i zbirke pripovedake i poeziju.

srpska knjizevnost u 100 knjiga

Knjige možete čitati direktno u svom pregledaču, i po potrebi ih zumirati. U dnu knjige pamtite na kojoj ste stranici stali, kada se vratite nazad.

citanje knjige narodna biblioteka

Vidite ovde kako izgleda čitanje knjige Derviš i smrt.

2) Skenirani primerci starih novina i časopisa

Druga zbirka od neprocenjive vrednosti su skeirani primerci starih novina i časopisa. Tu su stari brojevi Politike, par primeraka Bosanske vile, časopis Zora koji je uređivao Aleksa Šantić i još mnogi drugi časopisi iz 19. i 20. veka. Zasigurno predstavljaju interesantno štivo iz današnje perspektive.

3) Zbirka o Velikom ratu 

Pošto ove godine obeležavamo sto godina od početka I svetskog rata, Narodna biblioteka je postavila na njihovom sajtu i prigodnu zbirku pod nazivom Veliki rat. Tu možete naći mnoštvo dokumenata, propagandnih materijala, pisama i druge građe iz tog vremena. Sve je izuzetno interesantno, mada, moramo da priznamo, teško za snalaženje, pa se možda malo i pomučite.

4) Mnogobrojni istorijski materijali

istorijska gradja narodna biblioteka

Pored svega navednog na sajtu imate još dosta materijala i istorijske građe, stare mape, foto albume, knjige i druge zanimljive materijale, na koje preporučujemo da bacite pogled. Sve u svemu, nadamo se da će ovakvih projekata biti sve više.

, ,

One Response to Sajt nedelje: Narodna biblioteka Srbije

  1. Bokvica фебруар 5, 2014 at 10:35 pm #

    Kad smo već kod Narodne biblioteke Srbije, možda nije loše da pomenemo i Srpsku dečju digitalnu biblioteku koja sadrži 127 knjiga iz naše književnosti namenjenih deci. Svaka od tih knjiga može se čitati online. Kakva je riznica u pitanju, pogledajte na sledećoj adresi: http://scc.digital.bkp.nb.rs/collection/decije/