Kako tehnologija remeti društvene odnose?

Razvoj informacionih tehnologija umnogome je unapredio komunikaciju i razmenu ideja. Daljina više nije problem, i možemo sa bilo kim da komuniciramo bilo kada i bilo gde. Međutim, postoji i negativna strana.

Zabeležen je paradoks da tehnologija može  da nas otuđi  i  učini da se manje družimo. Kako?

digitalna komunikacija

1)      Lažno prijateljstvo

Onlajn druženje upotpunjuje prijateljstvo. Međutim, taj osećaj bliskosti može biti lažan. Na primer, prijatelji koje upoznamo preko igrica, foruma, tvitera i sličnih mesta nisu pravi prijatelji, to su površna poznanstva i osobe koje ne poznajemo dobro. To nije neko koga možemo da pozovemo usred noći i zatražimo pomoć. Naravno, takva virtuelna prijateljstva mogu da prerastu u ona prava, ali ne uvek.

2)      Zapostavljamo druženje uživo

Preteran boravak ispred interneta može da uzrokuje zapostavljanje društvenih veza. Neki sate i sate provode ispred ekrana, zapostavljajući prijatelje i porodicu, i traćeći vreme na neproduktivne aktivnosti.

Slična je situacija i kada se nađemo sa prijateljima uživo, ali većinu vremena provedemo tapkajući na svom telefonu, umesto da razgovaramo.

3)      Nesporazum u komunikaciji

Komunikacija uživo u četiri oka i komunikacija preko mesendžera, SMS poruka, pa i video ćaskanja nije isto. Sasvim je drugačiji utisak kada sa nekim provodimo vreme uživo naspram internet poruka. bez neverbalne komunikacije, digitalne poruke mogu da budu pogrešno protumačene i izazovu nesporazume. Ne možemo da vidimo izraz lica osobe koja šalje poruku i ne možemo da znamo da li je nešto rečeno u šali, ozbiljno, sa prekorom i tako dalje.

4)      Ne razvijaju se veštine komunikacije sa ljudima

Veštine razgovora, pregovaranja i komuniciranja su bitne za uspeh u poslovnom svetu, ali i privatno, prilikom stvaranja prijateljstava i ličnih veza. Deca koja većinu vremena provode komunicirajući digitalnim uređajima, a ne uživo, mogu da kasnije imaju problema da ostvare efektivnu komunikaciju sa prijateljima, kolegama i porodicom. Naprosto, u komunikaciji uživo i preko računara vladaju drugačija pravila.

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …