Najbolji besplatni programi za uređivanje i obradu slika

Ma koliko bili kvalitetni naši fotoaparati, često nam može zatrebati da sliku naknadno doradimo. Na primer, želimo da isečemo jedan njen deo, promenimo kontrast, boje, veličinu, uklonimo bubuljice i slično. A ponekad želimo da se našalimo, pa da na sliku dodamo zanimljiv tekst , spojimo slike i još mnogo toga. Sve to se može uraditi na veliki broj načina. Postoje mnogobrojni programi i aplikacije koji omogućavaju obradu slika, bilo online bilo lokalno na računaru ili telefonu.
Od svih dostupnih programa, najbolji je Photoshop, ali on je istovremeno skup i prilično komplikovan za korišćenje, pa vam zaista nije neophodan. Spremili smo za vas spisak najboljih besplatnih programa koje možete koristiti za obradu fotografija.

1) Photoscape

photoscape

Photoscape je prilično moćan besplatan program koji smo vam već predstavljali. Neke od funkcionalnosti ovog programa su:
– Mogućnost pregledanja slika na računaru.
– Obrada slika (promena veličine, osvetljenosti, podešavanja boja, pozadinskog svetla, pravljenje mozaika, ubacivanje teksta, isecanje, uklanjanje crvenih očiju…).
– Obrada više slika istovremeno.
– Kombinovanje nekoliko slika u jednu.
Izrada gif animacija.
– Slikanje desktopa.

2) Picasa

Picasa, program koji je napravio Google,  takođe omogućava da ispoljite svoju kreativnost u obradi slika do maksimuma. Nakon što ga otvorite, on će automatski skenirati sve slike na računaru i prikazati  ih po folderima. Ranije smo pisali već kako Picasa može da pomogne u dodavanju vodenog žiga na sliku ili ubacivanje teksta na sliku. Međutim, program može da uradi mnogo više. Možemo da ispravljamo slike, podesavamo boje i kontrast, retuširamo slike, pravimo kolaže i postere. Veoma se jednostavno koristi. Program je dostupan na velikom broju jezika. Jezik menjamo tako što odemo na Tools (Alatke) – General (Opšte).

promeni jezik picasa

3) Paint.net

Paint.net je poznati program koji omogućava najosnovnije mogućnosti obrade slika. Možemo da menjamo veličinu slika, rotiramo ih, menjamo boju i koristimo neke od jedinstvenih efekata. Ima intuitivan interfejs, pa ga zato početnici vole.

4) Greenshot

Greenshot je program prvenstveno usmeren na slikanje ekrana i svih aktivnosti koje trenutno obavljamo na računaru. Možemo da slikamo ceo ekran ili jedan njegov deo. Svaki snimak potom možemo da naknadno obradimo, isečemo, ubacimo tekst i direktno otpremimo u Dropbox ili Imgur. Ako se zbunite tokom rada na programu, to jest, primetite da neke od promena nisu primenjene, kliknite na dugme za odabir.

uredjivac slika

To je jedina stvar koja zbunjuje korisnike.

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …