Kako ažurirati drajvere za Windows?

Drajveri ili pokretači su neophodni za pravilan rad hardvera. Oni omogućavaju komunikaciju između hardverskih delova i operativnog sistema ili drugih programa.

Ako ih nemamo, mogu se javiti problemi sa radom određenih komponenti na računaru. Na primer, ako nemamo drajver za zvučnu karticu, zvuk neće da radi.

1) Windows Update

Najlakši način da nađete sve dostupne drajvere za vaš kompjuter ili laptop je da ažurirate svoj operativni sistem. Windows podrazumevano skida sve drajvere. To možete proveriti odlaskom na Devices & Printers (Uređaji i štampači) , desni klik miša na imeračunara, pa na opciju Device installation settings (Postavke instalacije uređaja) i proverite da li je štiklirana opcija Yes to jest Da.

windows drajveri automatski

Ažurirajte operativni sistem i preuzećete sve drajvere.

2) Instalacija sa sajta proizvođača

Ako ne uspete da nađete odgovarajući drajver preko Windows Update funkcionalnosti, onda je najbolje da ga skinete direktno sa sajta proizvođača hardvera. Ali potrebno je da na njihovom sajtu nađete drajver koji tačno odgovara modelu vašeg uređaja. Na primer, ako imate Dell laptop, potrebno je da odete na sajt dell.com, potražite opciju Driver & Downloads, potom pronađete svoj model laptopa, i tu spisak drajvera.

Drajvere skinite na računar i instalirajte

Nekad će biti potrebno da ih ručno vežete sa hardverom preko Device Managera. On sadrži spisak svih uređaja na  računaru. Kliknite desnim tasterom miša na određeni uređaj i potom na automatsko ažuriranje drajvera.

device manager

Možete da odaberete i opciju Properties – Drivers, gde nalazite dodatna podešavanja za drajvere kao što su deinstalacija, povratak stare verzije i slično.

opcije drajvera dodatno

3) Instalacija drajvera preko specijalizovanih programa

Postoje i programi za skeniranje i nalaženje neophodnih drajvera. Iako nisu loši, ne preporučujemo da ih koristite. Mali broj njih je zaista besplatan, u nekom koraku zatražićete da im platite. Često su i sumnjivog kvaliteta, mogu da instaliraju nekompatibilan drajver koji će izazvati još veće probleme. Ako baš želite da ih isprobate, probajte  DriverMax ili Slimdrivers.

Pogledaj još

Kako da izvučete tekst iz uslikanog ekrana na računaru (Windows 11)?

Windowsova alatka za slikanje ekrana (Snipping tool) pruža mogućnost da iz slike izvučemo tekst. Prilično …