Najbolje besplatne zamene za AutoCAD

Autoked je najpoznatiji program za računarsko projektovanje u dve ili tri dimenzije. Prilično je složen za korišćenje, ali su njegove mogućnosti  maltene neograničene. Međutim, nije besplatan i ne može svako da ga priušti. Stoga ćemo danas predstaviti najbolje besplatne zamene. One, naravno, nisu savršene i pokrivaju samo određeni deo funkcija koje Autoked pruža, ali, s druge strane mogu da budu jednostavnije i donesu nove mogućnosti.

besplatni autocad

1) eDrawings prikazivač 

Ako vam je potreban program isključivo za prikazivanje i štampanje datoteka dxf i dwg formata preporučujemo eDrawings. Odlično radi i prilično je brz.

2) LibreCAD

Program otvorenog koda za 2D projekcije. Dostupan za sve operativne sisteme. Ko je već navikao na AutoCAD lako će se prebaciti na LibreCAD, jer oba imaju sličan interfejs. Podrazumevano radi sa dxf formatom, ali datoteke mogu da se izvezu u veliki broj formata.

3)  GCAD3D

Omogućava projektovanje 3D modela. Lako se koristi. Preporučuje se, pre svega, početnicima, ali i oni napredni mogu imati koristi. Nemojte da vas zbuni nemački jezik, kliknite na zastavicu da se prebacite na engleski.

4)  DraftSight

Dobro rešenje za sve koji rade sa dokumentima u DWG formatu. Besplatan 2D CAD alat. Svoj rad možete da snimite u više formata.

5) FreeCAD

Odličan program otvorenog koda. Ima mnoštvo funkcionalnosti za 3D projektovanje. Radi sa svim standardnim formatima i operativnim sistemima. Više je prilagođen za mašinsko projektovanje, ali može da se koristi i u druge svrhe.

6) BRL – CAD 

Dobar za geometrijske projekcije i analize.

7) NanoCAD 

NanoCAD ima lojalnu zajednicu korisnika. Sasvim je solidan za jednostavne 2D projekcije.

8) SketchUp

Besplatan za ličnu upotrebu. Namenjen izradi 3D crteža.

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …