Istorija Windows operativnog sistema

Procenjuje se da više od dve trećine svih računara na svetu koristi Windows operativni sistem. Kako je tekao njegov razvitak?

1985 – Windows 1.0

Prva verzija se pojavila 1985. Ne može se reći da je to bio operativni sistem u pravom smislu, već neka vrsta interfejsa između MS-DOS-a i korisnika. Umesto da kucaju komande na tastaturi, korisnici su mogli da klikću mišem i otvaraju prozore. Po tim prozorima je sistem i dobio ime. Imao je ograničene mogućnosti.

1987 – Windows 2.0

Nakon dve godine pojavila se poboljšana verzija čiji je cilj bio da se reše problemi sporog otvaranja prozora. Uvedene su i prečice na radnoj povrišini, tastaturi i bolja grafička podrška. Bila je optimizovana za Intelov 286 procesor.

1990 – Windows 3.0

Tek se za Windows 3.0 može reći da je bio pravi operativni sistem. Imao je lepše ikonice, napredne performanse i grafičku podršku za 16 boja zasnovanu na Intelovom 386 procesoru. Prvi put se pojavljuje i upravljač datotekama (file manager). Čak su postojale i igrice. Ušao je u masovnu upotrebu, a glavni konkurenti su mu bili Apple-ov Mekintoš i Komodore Amiga.

1995 – Windows 95

Predstavlja značajni napredak u odnosu na prethodnika.  Podržavao je 32-bitne programe. Zabeležen je veliki komercijalni uspeh.

1998 – Windows 98

Windows 98 je došao sa Internet Explorerom. Surfovanje je postalo mnogo lakše.  Imao je podršku za više monitora, USB i još bolju grafiku. To je bila poslednja verzija zasnovana na MS-DOS operativnom sistemu.

2000 – Windows ME

Windows ME je došao sa inovacijama kao što su upravljanje digitalnim medijima i program za video obradu. Mada, ova verzija nije dugo potrajala.

2001 – Windows XP

WIndows XP je bila prilično stabilna verzija operativnog sistema. Predstavlja jedan od najprodavanijih Windows proizvoda. Mnogi ga i dan danas koriste, iako je Windows davno prestao da ga podržava. Ima i 32-bitnu i 64-bitnu verziju. Došao je u dve verzije Home i Professional.

2006 – Windows Vista

Vista je uključivala poboljšanja u bezbednosti i lakoći podizanja.  Nije dobro primljena kod korisnika, premda i nije bila toliko loša.

2009 – Windows 7

Kod Windows 7 sistema sve performanse su bile unapređene. Jedna od najpopularnijih vezija. Mnogi ga koriste i danas.

2012 – Windows 8

Došao je sa potpuno drugačijim dizajnom, što je izazvalo pobunu korisnika. Na primer, nestalo je Start dugme. Podržava ekran na dodir, pa može da se koristi i na tabletima i mobilnim telefonima. Omogućava sinhronizaciju u oblaku preko Onedrajv naloga.

 2015 – Windows 10

Windows 10 se svima koji imaju legalnu sedmicu i osmicu nudi besplatno u prvih godinu dana. Uvedena je zamena za dugme Start. Svi se slažu da je odličan,  pa ga zdušno preporučujemo.

Pogledaj još

Kako da izvučete tekst iz uslikanog ekrana na računaru (Windows 11)?

Windowsova alatka za slikanje ekrana (Snipping tool) pruža mogućnost da iz slike izvučemo tekst. Prilično …