Istorija Windows operativnog sistema

Procenjuje se da više od dve trećine svih računara na svetu koristi Windows operativni sistem. Kako je tekao njegov razvitak?

1985 – Windows 1.0

Prva verzija se pojavila 1985. Ne može se reći da je to bio operativni sistem u pravom smislu, već neka vrsta interfejsa između MS-DOS-a i korisnika. Umesto da kucaju komande na tastaturi, korisnici su mogli da klikću mišem i otvaraju prozore. Po tim prozorima je sistem i dobio ime. Imao je ograničene mogućnosti.

1987 – Windows 2.0

Nakon dve godine pojavila se poboljšana verzija čiji je cilj bio da se reše problemi sporog otvaranja prozora. Uvedene su i prečice na radnoj povrišini, tastaturi i bolja grafička podrška. Bila je optimizovana za Intelov 286 procesor.

1990 – Windows 3.0

Tek se za Windows 3.0 može reći da je bio pravi operativni sistem. Imao je lepše ikonice, napredne performanse i grafičku podršku za 16 boja zasnovanu na Intelovom 386 procesoru. Prvi put se pojavljuje i upravljač datotekama (file manager). Čak su postojale i igrice. Ušao je u masovnu upotrebu, a glavni konkurenti su mu bili Apple-ov Mekintoš i Komodore Amiga.

1995 – Windows 95

Predstavlja značajni napredak u odnosu na prethodnika.  Podržavao je 32-bitne programe. Zabeležen je veliki komercijalni uspeh.

1998 – Windows 98

Windows 98 je došao sa Internet Explorerom. Surfovanje je postalo mnogo lakše.  Imao je podršku za više monitora, USB i još bolju grafiku. To je bila poslednja verzija zasnovana na MS-DOS operativnom sistemu.

2000 – Windows ME

Windows ME je došao sa inovacijama kao što su upravljanje digitalnim medijima i program za video obradu. Mada, ova verzija nije dugo potrajala.

2001 – Windows XP

WIndows XP je bila prilično stabilna verzija operativnog sistema. Predstavlja jedan od najprodavanijih Windows proizvoda. Mnogi ga i dan danas koriste, iako je Windows davno prestao da ga podržava. Ima i 32-bitnu i 64-bitnu verziju. Došao je u dve verzije Home i Professional.

2006 – Windows Vista

Vista je uključivala poboljšanja u bezbednosti i lakoći podizanja.  Nije dobro primljena kod korisnika, premda i nije bila toliko loša.

2009 – Windows 7

Kod Windows 7 sistema sve performanse su bile unapređene. Jedna od najpopularnijih vezija. Mnogi ga koriste i danas.

2012 – Windows 8

Došao je sa potpuno drugačijim dizajnom, što je izazvalo pobunu korisnika. Na primer, nestalo je Start dugme. Podržava ekran na dodir, pa može da se koristi i na tabletima i mobilnim telefonima. Omogućava sinhronizaciju u oblaku preko Onedrajv naloga.

 2015 – Windows 10

Windows 10 se svima koji imaju legalnu sedmicu i osmicu nudi besplatno u prvih godinu dana. Uvedena je zamena za dugme Start. Svi se slažu da je odličan,  pa ga zdušno preporučujemo.