Najbolji onlajn digitroni

Svaki računar ima u sebi ugrađen digitron, koji omogućava da izvršimo najjednostavnija računanja. Međutim, ako je potrebno da izračunamo nešto složenije, to nam neće biti dovoljno.

Složene jednačine i analize mogu da se rade na specijalizovanim programima kao što su Excel ili MatLab. Ali ako ne želite da instalirate nove programe, možete isprobati i odgovarajuće veb aplikacije. Danas ćemo opisati četiri jednostavne veb aplikacije, koje mogu da vam pomognu pri računanju, analizi funkcija i rešavanju jednačina. Jedina mana je što su sajtovi na engleskom, pa mogu biti teški za snalaženje, ako ne znate kako na engleskom glase stručni matematički termini.

1. Wolfram Alfa

Wolfram Alfa smo već pominjali u prethodnom članku. To je pretraživač znanja i sadrži mnoštvo interesantnih činjenica. Ali, pored toga, može da izvršava najkomplikovanije matematičke formule. Potrebno je samo da ukucate funkciju koju želite da analizirate ili jednačinu koju želite da rešite i bićete iznenađeni rezultatima. Dobićete tačno rešenje, i sve bitne osobine kao što su: grafički prikaz, maksimum funkcije, minimum, integral, izvod, koren itd.

Ako vam se, tokom rada, pojavi reklama, ugasite je tako što ćete kliknuti na tekst Close this.

2. EEWeb kalkulator

Eeweb kalkulator omogućava da pored običnog sabiranja i oduzimanja, vršite računanja koristeći napredne funkcije kao što su sinus i kosinus, zagrade i slično.

Sa desne strane imate i pomoćnu tabelu, gde u zavisnosti koje dugme pritisnete imate dodatne mogućnosti. Ako kliknete na Units, na primer, možete diretno da konvertujete vrednosti različitih mernih jedinica zvuka, mase, dužine, pritiska i slično. Na primer, možete da pretvorite megavate u milivate, ili brzinu svetlosti u metre po sekundi i slično.

Ako kliknete na Const, imate pristup svim najčešće korišćenjim konstantama. Solve omogućava da rešavate jednačine. Na slici, vidite gde treba da kliknite i potražite rešenje za kvadratnu jednačinu.

3. Web 2.0 kalkulator

Web 2.0 kalkulator omogućava da radite sa razlomcima, logaritmima, vektorima, matricama i još mnogo toga. Za pristup svim mogućnostima krenite od donjeg menija kao što vidite na slici.

4. Graph kalkulator

Graph kalkulator se ne može pohvaliti atraktivnim izgledom, ali je sasvim dobar alat za prikazivanje funkcija. Kao što vidite na slici, možete grafički prikazivati funkcije u koordinatnom sistemu. Kliknite na Intersection da proučite presek funkcije.

Pogledaj još

Istorija verzija u Excelu u OneDrive-u ili SharePointu

Ukoliko koristite Excel onlajn, treba da znate da tamo postoji i istorija verzija za svaki …