Početna / E-marketing / Kako da pratite pretrage na sopstvenom sajtu?

Kako da pratite pretrage na sopstvenom sajtu?

Posetilac vašeg sajta će pre ukucati ono što ga zanima u tražilici, umesto da sajt pregleda po kategorijama i temama. Zato je veoma bitno da imate podešenu pretragu, kako bi im olakšali da nađu ono što traže. Podešavanje nije uopšte teško. Maltene svaka tema za blog u sebi ima tražilicu. Tu je i Guglov prilagođeni pretraživač.

Praćenjem reči koje posetioci kucaju u tražilicu vlasnici sajtova dolaze do dragocenih podataka. Mogu da analizirju namere korisnika, kao i koliko lako dolaze do onoga što ima je potrebno.

Kako da u Gugl analitici pratite pretrage  posetilaca?

 

Potrebno je prvo da uključite opciju pretraživanja. To se radi tako što odete u admin (administrator) sekciju svog profila, u profile setting i uključite opciju praćenja pretraga na sajtu.  Koraci su: Admin -View Settings  (Administracija – Prikaži podešavanja).

prikazi podesavanja

Uključite dugme Site Search Settings (Praćenje pretrage sajta) da bude On (Uključeno).

Potom u polju ispod treba da unesete parametar pretrage. Njega nalazite tako što vratite na  sajt i sami izvršite neku pretragu kako bi videli koja oznaka se dodaje na adresu kada se vrši pretraga. Uglavnom je to slovo s ili q.  Kao što vidite kod nas je  s.

Sada se vratite u Gugl analitiku i u polje Parametar upita (Query parameter) unesete oznaku.

pretraga sajta parametar

unutrasnja pretraga sajta u analitici

To je to. Ubuduće će svi termini pretrage biti prikazani u Behavior – Site Search. Biće prikazani samo one pretrage koje su se desile nakon uključivanja.

pretraga sajta pregled

Pogledaj još

Kako prebaciti datoteke sa jednog Google disk naloga na drugi?

Postoje dva načina. 1) Promenite vlasnika datoteke Nalog u kome je datoteka originalno kreirana predstavlja …