Kako da pratite pretrage na sopstvenom sajtu?

Posetilac vašeg sajta će pre ukucati ono što ga zanima u tražilici, umesto da sajt pregleda po kategorijama i temama. Zato je veoma bitno da imate podešenu pretragu, kako bi im olakšali da nađu ono što traže. Podešavanje nije uopšte teško. Maltene svaka tema za blog u sebi ima tražilicu. Tu je i Guglov prilagođeni pretraživač.

Praćenjem reči koje posetioci kucaju u tražilicu vlasnici sajtova dolaze do dragocenih podataka. Mogu da analizirju namere korisnika, kao i koliko lako dolaze do onoga što ima je potrebno.

Kako da u Gugl analitici pratite pretrage  posetilaca?

 

Potrebno je prvo da uključite opciju pretraživanja. To se radi tako što odete u admin (administrator) sekciju svog profila, u profile setting i uključite opciju praćenja pretraga na sajtu.  Koraci su: Admin -View Settings  (Administracija – Prikaži podešavanja).

prikazi podesavanja

Uključite dugme Site Search Settings (Praćenje pretrage sajta) da bude On (Uključeno).

Potom u polju ispod treba da unesete parametar pretrage. Njega nalazite tako što vratite na  sajt i sami izvršite neku pretragu kako bi videli koja oznaka se dodaje na adresu kada se vrši pretraga. Uglavnom je to slovo s ili q.  Kao što vidite kod nas je  s.

Sada se vratite u Gugl analitiku i u polje Parametar upita (Query parameter) unesete oznaku.

pretraga sajta parametar

unutrasnja pretraga sajta u analitici

To je to. Ubuduće će svi termini pretrage biti prikazani u Behavior – Site Search. Biće prikazani samo one pretrage koje su se desile nakon uključivanja.

pretraga sajta pregled

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …