Online korisnici ne mogu da čekaju duže od treptaja oka

Sećate li se vremena kada je trebalo čekati i po nekoliko minuta da se sajt lepo otvori ili kada je skidanje pesme od tri megabajta sa Interneta trajalo pola sata? Mlađi korisnici verovatno ne znaju za ovakve situacije. To nam je nekada bilo normalno, ali sada online korisnici postaju sve više nestrpljivi.

Photo by: Dalboz17

Kako piše New York Times, korisnicima interneta danas predstavlja problem da čekaju i 400 milisekundi na neku akciju na Internetu. Četiristo milisekundi je tačno koliko  nam treba da trepnemo.  Na primer,  veliki broj korisnika skoro momentalno ugasi stranicu ako video ne krene da se emituje ili se sajt odmah ne učita.

Stoga novi trendovi predstavljaju veliki izazov za web sajtova i tehnološke kompaije. Sada se javlja utakmica u pogledu toga ko će biti brži.  Međutim, pored trenda brzine, koji pretpostavljamo i nije toliko loš, ova pojava dovodi i do nekih drugih posledica.

Naime, s obzirom da internet korisnici ne mogu dugo da drže pažnju, veliki izazov predstavlja održati ih na stranici. Na primer, web korisniku je potrebno manje od jedne sekunde da odluči hoće li nastaviti da čita tekst ili će otići. Za jednu sekundu se ne može mnogo uraditi, i stoga internet sadržaj sve više postaje površan sa bombastičnim naslovima i atraktivnim slikama. Neki stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo da dovede do toga da Internet nudi sve manje kvalitetnih analiza i stručnih članaka.

Po mišljenju Nikolasa Kara, razlog leži u činjenici da Internet utiče na ponašanje našeg mozga i dovodi do remećenja procesa koncentracije. Po njegovim rečima, korisnici više vremena provode preskačući sa stranice na stranicu, čitajući bezbredne vesti,  reagujući na trenutne impulse i  ne razmišljaju duboko. Internet je čak doveo do toga da neki dugogodišnji ljubitelji knjiga prestaju da ih čitaju, jer  više ne mogu da se skoncentrišu ni na šta duže od nekoliko minuta. Javljaju se nove forme čitanja, odnosno samo skeniranje teksta pogledom i naslućivanje ideje članka, bez pravog čitanja.

Sve u svemu, kako neki analitičari smatraju, postoji opasnost da Internet umesto da širi znanje i informacije dovodi da korisnici postaju gluplji.

Šta vi mislite?

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …