Kako da oslobodite memoriju na svom Android telefonu

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju korisnici Android telefona je nedostatak interne memorije. Spremili smo za vas nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se izborite sa ovim problemom.

Prva stvar koju morate da uradite je da proverite koliko imate memorije.

Memorija na Android računaru

 
Dakle, ako vaš telefon stalno izbacuje upozorenja da je pun i da nema više mesta za osnovne funkcije, prvo što je potrebno da uradite je da proverite koliko tačno memorije ima na telefonu.

To radite tako što odete na: Settings – SD & Phone Storage

podesavanja mobilni telefon

pronalazanje memorije na telefonu

Sada možete videti koliko imate ukupno memorije i koliko je memorije na kartici i u internoj memoriji.

koliko memorije na racunaru

Brisanje cache-a (keša) iz aplikacija

 

Drugi način za smanjenje interne memorije predstavlja brisanje cache-a (keša) privremene memorije iz aplikacija. To možete uraditi na dva načina. Prvi način predstavlja i praćenje prethodnih koraka Settings – SD &Phone storage – Make More Space pa potom pratite sve korake kroz koje vas telefon sprovede kako bi obrisali privremenu memoriju iz svih aplikacija odjednom.

brisanje cache-a iz svih aplikacija - android

Drugi način predstavlja brisanje keša iz svake aplikacije pojedinačno. To činimo tako što odemo na Settings – Applications

android programi

Pa potom odabiramo Manage Applications

manage applications

Potom odabiramo aplikaciju po aplikaciju i biramo opciju Clear Cache kao na slici.

obrisati keš iz android aplikacije

Premestite programe i aplikacije na SD karticu.

 

Naredni savet predstavlja prebacivanje aplikacija na SD karticu. Večina programa se instalira u internoj memoriji i stoge je potrebno ručno ih prebaciti na SD karticu kako bi se interna memorija oslobodila. To činimo tako što odemo na Settings – Applications – Manage Applications pa potom odaberemo opciju Move to SD card. 

 

prebaciti program na sd karticu android

Brisanje cache-a i istorije iz Internet pregledača

 

Naredna stvar koju možete da obrišete je istorija ili cahce vašeg Internet pregledača, kao i da ograničite keš memoriju koju pregledač zauzima.

Za to je potrebno da otvorite opcije na svom pregledaču, izaberete Settings, pa će vam se potom ukazati opcije za brisanje istorije, kolačića ili ograničavanje keša.

internet pregledač opcije

android internet pregledač podešavanja

 

Koji programi stvaraju probleme?

 

Na kraju je potrebno ustanoviti koji programi stvaraju probleme. Koji programi zauzimaju najviše prostora. To ćemo uraditi tako što sve Android aplikacije sortiramo po veličini ili tako što odemo na Settings – Applications – Storage Use 

storage use

Na ovaj način ćete dobiti spisak svih programa po veličini. Tako ćete moći da ustanovite koji program zauzima mnogo memorije. Ako ste neki od tih programa instalirali, njih možete ili prebaciti na SD karticu ili obrisati. Veoma često aplikacija Contacts može da zauzima dosta prostora zbog sinhronizacije i kontakata koje vuče sa Gmail-a, ili Facebook-a u kom slučaju je potrebno da onemogućite sinhronizaciju kontakata.

 

Pogledaj još

Kako da obrišete istoriju pretraga na Instagramu?

Svašta se čuva u okviru naših naloga na društvenim mrežama, pa između ostalog i istorija …