Kako da ubacite i koristite ćirilične fontove u Windowsu?

Svaki Windows računar dolazi sa unapred instaliranim skupom fontova. Njima pristupamo iz programa za obradu teksta. Ima ih raznih od profesionalnih, grafičkih do onih zabavnih.

biramo font dok kucamo tekst

Međutim, većina njih  su latiničnog karaktera. Nema ćiriličnih i drugih, da kažemo egzotičnijih fontova.

Kako ih dodati?

Prvo treba da nađemo onaj koji nam se sviđa. Postoji veliki broj sajtova sa besplatnim fontovima. Naročito su oni ćirilični lepi.

U našem primeru коristimo font sa sajta

http://www.eaglefonts.com/truetype-serbian-fonts-285.htm

ali dobrih ima i na:

Sada sledi uputstvo za instalaciju

1) Windows 7,  8 i 10

U  novijim verzijam je potrebno da kliknete desnim tasterom miša na preuzeti Font, odaberete opciju Install i font će se sam instalirati. Baš prosto.

instaliranje cirilicnog fonta u windows 7

Novoinstalirane fontove možete pronaći u meniju za odabir fonta u svom programu za obradu teksta. Ako ga tamo nema, promenite štampač. Stavite neki generalni štampač (na primer PDF printer).

cirlicni font primer kako izgleda

Potrebno je i da tastaturu podesite da bude ćirilična, kako bi se ti fontovi videli.

Imajte u vidu da je tekst vidljiv samo na kompjuterima na kojima je instaliran taj isti font. Ako ga pošaljete prijatelju koji ga nije instalirao, on će umesto slova videti čudne kukice. Stoga, kada otkucate tekst snimite ga u PDF formatu  ili odštampajte.

Raspored slova na tastaturi ne mora biti intuitivan, Sve zavisi od samog fonta. Na našem primeru, slovo Ć se nalazi tamo gde je sada slovo X i slično.

2) Windows XP

Dakle, kada skinete font potrebno je da ga instalirate. Na Windows XP -u instalacija se vrši tako što odete u Control Panel (Kontrolna tabla) – Fonts – File -Install New Fonts .

Zatim pronađete folder sa novim fontovima i kliknete na OK.

Pogledaj još

Kako da pretražite više fajlova jednim potezom u Notepad ++ programu?

Pre određenog vremena predstavili smo programe koji pretražuju više tekstualnih datoteka istovremeno. Danas pokazujemo još …