Kako ubaciti nestandardne znakove i simbole u svoj tekst?

Prilikom kucanja dokumenata i radova, mogu da zatrebaju nestandardni simboli i znakovi. Na primer, znak ø ili ë i slično.

Oni nisu dostupni na standardnoj tastaturi

Ako su vam potrebna slova drugog jezika ili pisma na duže vreme, onda je bolje da pročitate uputstvo za menjanje jezika na tastaturi, koje, na primeru ćirilice, imate ovde.

 A za sve ostale simbole, čitajte dalje.

1) Word

 U Wordu se to radi veoma jednostavno. Idite na Umetni (Insert), pa pronađite ikonicu za simbole. Kliknite na Više simbola da pristupite celom spisku.

ubaciti simbol u word

 

Sada dobijete meni u kome treba da pronađete željeni simbol. Odabir odgovarajuće kategorije može da potraje, ali budite sigurni da je simbol tu, samo ga treba pronaći. Odaberite ga i kliknite na Insert.

spisak dostupnih simbola

 

2) LibreOfis

U LibreOffice-u takođe potražite meni Insert i polje Poseban znak.

libre ofis posebni simboli

3) U drugim programima

Prvi način:

U slučaju da kucate tekst bilo gde na računaru, može vam poslužiti i ugrađena mapa karaktera, koja postoji na svakom kompjuteru na Windows platformi. U pitanju je Character Map, koji se nalazi u sistemskim alatima. Program može biti malo spor, pa savetujemo da ga polako koristite.

mapa karaktera u windowsu

Pronađite željeni simbol na spisku, selektujte ga, pa potom kliknite na Copy. Zatim idite u tekst i kliknite na Nalepi (Paste) i dobićete željeni simbol.

windows mapa karaktera

Drugi način:

Za povremeno kucanje i ubacivanje specijalnih simbola postoji i mali trik koji omogućava da sve radite preko tastature. Naime, svaki specijalni simbol se može napisati kao kombinacija dugmeta ALT na tastaturi i brojeva.  Na primer, pritisnite taster ALT, zatim broj 3 pa otpustite. Tada će se pojaviti srce. Ili ako pritisnete ALT, pa otkucate 13, pa otpustite pojaviće se znak za notu, itd.

specijalni simboli na tastaturi kompjutera

Pogledaj još

Kako da izvučete tekst iz uslikanog ekrana na računaru (Windows 11)?

Windowsova alatka za slikanje ekrana (Snipping tool) pruža mogućnost da iz slike izvučemo tekst. Prilično …