Početna / Korisni Programi / Provera pravopisa i gramatike na srpskom – LibreOffice

Provera pravopisa i gramatike na srpskom – LibreOffice

LibreOfis smo nebrojeno puta pominjali, kao odličnu alternativu Microsoft Office-u. Ništa ne koša, a obavlje sve funkcionalnosti kao Microsoft Word. Mogu da ga koriste i kompanije, bez plaćanja licence, pa je idealan za mala preduzeća, koja ne mogu da priušte Office. Elem, LibreOffice je dostupan na skoro svim svetskim jezicima, i između ostalog i na srpskom. I ne samo to, nego pruža mogućnost provere pravopisa dok kucate, i na ćirilici i na latinici.

Svako ko je kucao tekstove na srpskom jeziku, zna koliko može biti iritirajuće kada vam neko zameri da neka reč nije pravilno otkucana. A s druge strane, možete sati provesti proveravajući pravopis i da opet image greške. To je sasvim normalno. Zato i postoje servisi za automatsko provervanje koji su tu da pomognu.

Mali je broj servisa koji ovo omogućavaju. Word to pruža samo za najnoviju verziju, a može i da se plaća. Onlajn verzija Office-a, Onedrive, omogućava proveru pravopisa,  i o tome smo već pisali.

Ali, prednost LibreOffice je što možete da ga koristite van mreže, dok niste prikačeni na internet. I ne samo za srpski, LibreOffice ovu mogućnost nudi za mnoge druge jezike. Pokazaćemo vam kako da to podesite.

Potrebno je da skinete instalaciju LibreOffice-a sa njihovog sajta. Lokalizovanu verziju možete skinuti odavde.

Ako je vaš Windows na srpskom jeziku, onda nećete imati problema, jer će se sve samo automatski podesiti. U slučaju da nemate Windows na sprskom, što je verovatno većina vas, tada pratite sledeće korake.

Prilikom instalacije odaberite Custom (Prilagođeno) verziju za instalaciju.

custom instalacija libreoffice

prilagodjeno podesavanje

Sada će se otvorite novi meni. Kliknite na Dodatni korisnički jezik interfejsa (Additional interface language) i tu potražite željeni jezik.

podrazumevana podesavanja za libreoffice

Vidite da su svi manje poznati jezici isključeni, pa mi one jezike koji nam trebaju moramo da uključimo. Na slici je prikazano kako to izgleda. Pored jezika ne sme da stoji oznaka X, već sivi kvadratić.

instalacija srpskog jezika libreoffice

Sada nastavite normalno sa instalacijom.

Otvorite LibreWriter (to je zamena za Word),  i idite na opcije podešavanja jezika. Vidite neophodne korake na slici.

alatke libreoffice podesavanja

Tu treba još jednom da podesite jezik, na tri mesta, kao što vidite na slici.

odaberite zeljeni jezik

 Sada sve snimite, zatvorite program i ponovo ga otvorite. Nakon ovog podešavanja, moći ćete na odabranom jeziku da proveravate tačnost ukucanih reči. Nakon što ukucate tekst kliknite na Alatke – Pravopis i gramatika.

pravopis i gramatika

Vidite i na slici da odlično radi i odmah ukazuje na pogrešno ukucane reči. Pogrešno ukucane reči su podvučene crvenom bojom. Za svaku od njih ćete dobiti odgovarajuću sugestiju iz rečnika.

pravopis srpski jezik provera libreoffice

Prateći opisane korake, možete da po potrebi menjate jezik ili pismo, u zavisnosti od toga na kom dokumentu kucate.

Na kraju napominjemo, da prilikom rada u LibreOffice-u, za sve koji se ranije nisu susretali, dokument uvek sačuvate u .doc formatu, jer će tako moći da ga otvara i Word i drugi programi za obradu teksta. Nije naodmet napomenuti, da se ne bi zbunjivali. Dostupni formati za Word su i doc i docx, a izbegavajte podrazumevani format .odt, ako nekome šaljete fajl, jer nikada ne znate ko ima koji program. A možda je i najbolje da fajl snimite u PDF formatu, kako ne bi brinuli da se ne poremeti formatiranje i oblikovanje teksta.

sacuvaj dokument kao

Dokument snimate u PDF formatu, tako što idete na File – Export, iliti Datoteka – Izvezi u PDF.

Pogledaj još

Android tastatura – diktiranje i kucanje na svim jezicima i pismima

Promenite jezik svoje Android tastature. Kucajte glasom.